Frågor och svar om incest

6 Jun 2004, 09:31 1712
Kille, 0 år
Question


jag är en 18 år gammal kille. när jag var mindre, 5-7 år gammal var jag nyfiken på sex och tillsammans med olika killkompisar undersökte vi varandras kroppar. ibland hade vi oralt sex och ibland tom analt sex. är det normalt? det hände också att jag och min killkusin utförde detta. är det incest? kan det vara så att man i efterhand blivit så äcklad att man inte kan ha ett normalt sexliv efter detta?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte ovanligt att barn undersöker sexualiteten och sina egna kroppar på det här sättet. Det finns många vuxna som har den erfarenheten. Så, det är inget onormalt det som du beskriver. Det vanligaste är att det sker ihop med kompisar eller lite mer avlägsna släktingar som tex kusiner. Det är först när det sker ihop med tex syskon som man kan börja tala om incest. Kusiner är inte så nära släkt att det är förbjudet att tex gifta sig och ha barn ihop.

När det sedan gäller det här med att bli äcklad och om det påverkar det framtida sexlivet så är svaret lite olika. När man som barn gör sådana här saker finns sällan uppfattningen om att det hela skulle vara konstigt, eller äckligt. Först när vi blir äldre och börjar ta in mer av samhällets normer och värderingar så kan den här typen av känslor och tankar dyka upp. Plötsligt börjar man fundera över om det man gjorde som barn var äckligt osv, även om man inte tänkte det då.
Poängen är alltså att det inte är handlingen i sig som är äcklig eller konstig, utan det som kan ställa till problem är hur vi ser på den i efterhand som mer vuxna. Det betyder att vissa personer som kanske har fler människor omkring sig som vågar prata öppet om sådana här saker och berätta att dom gjort så här som barn utan att det varit något äckligt med det, dom människorna har sällan några problem med det hela, utan ser bara på det som en "rolig" och oskyldig sak dom gjorde som små. Men sedan finns det dom som kanske har människor omkring sig som tycker att det här med sexualiteten är något skamligt, och som aldrig pratar öppet om det. Då är det lätt hänt att man "lär" sig att sexualitet är något fult och äckligt och då börjar man också tycka att det man gjorde som liten var äckligt osv. Och i sådana lägen kan det faktiskt trassla till sexlivet.

Så, som du kanske förstår så handlar det hela om vilka värderingar man själv har fått med sig och vad man själv som vuxen väljer att tro på och vad man väljer att inte tro på. För när man är ung så påverkas man av alla vuxna runtomkring, föräldrar, lärare, äldre syskon, fritidsledare, tränare, grannar, programledare, journalister, osv, osv. Men allt som dom människorna förmedlar är inte sant, utan att bli vuxen handlar om att skapa sig en egen uppfattning om saker och ting. Så, du kan alltså själv välja hur du vill se på det som ni gjorde som barn. Jag säger att det inte alls är ovanligt att göra så som barn, och att det för många är en del i utvecklingen och lite spännande när man är liten, och därför inget som på något sätt behöver ställa till några problem i framtiden. Du kan välja att se det så också, eller så väljer du att tycka det är äckligt. Självklart hoppas jag att du inte väljer det sista då det ofta är den typen av föreställningar som skapar problem för en själv. Men som sagt, valet är ditt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar