Frågor och svar om Ångest

6 Jun 2004, 11:26 208
Annat, 0 år
Question


Kan tvångstankar gå så lånt att man gör ett allvarligt brott?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns personer som känner sig manade att begå brott på grund av en inre känsla av tvång. Sedan finns det även dom som försöker hävda detta som ett försvar för brott, och det är den rättspsykiatriska utredningen som har till uppgift att avgöra om personen ifråga begick brottet under inflytande av en allvarlig psykisk störning eller inte.

Så visst är det så att vissa allvarliga psykiska tillstånd kan uppmana personen ifråga att begå ett brott som denne annars inte skulle begå, även om det inte hör till vanligheterna. Men det är självklart oerhört allvarligt när det händer varför det är viktigt att personer med så allvarliga störningar får vård innan något händer.
Det vanligaste när det gäller tvångstankar är dock inte att man skadar någon annan, utan dom allra flesta som lider av tvångstankar skadar sig själva istället för andra. Och med att skada sig själva menar jag då tex att man tvättar sig så mycket att huden blir helt förstörd osv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar