Frågor och svar om allmänt om könssjukdomar

12 Jun 2004, 09:32 226
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag undrar om man kan få några könssjukdomar om man haft analsex utan konodm. Vi är ett par sedan länge och har annars regelbundet oskyddat sex. Vore jätte tacksam för svar eftersom vi är oroliga.

MVH L

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Könssjukdomar smittar även analt, och det gäller även HIV. Därför är det lika viktigt att skydda sig med hjälp av kondom vid analt samlag som vid vaginalt samlag. Enda gången man inte behöver det är om man har sex med sin partner och båda vet att dom är smittfria. Så, om ni är ett par som brukar ha oskyddat sex antar jag att ni vet att ingen av er bär på någon smitta, varför det alltså inte spelar någon roll om ni har oskyddat samlag analt eller vaginalt. Har ni dock minsta misstanke om att någon av er bär på en könssjukdom så bör ni gå och testa er innan ni fortsätter med oskyddade samlag överhuvudtaget.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar