Frågor och svar om självmordstankar

12 Jun 2004, 09:55 157
Kille, 0 år
Question


jag har haft sjlvmordstankar innan oo dom börjar komma tillbaka nu oo blir allt starkare...det som e problemet e att jag inte pallar med mitt liv mer..jag har haft rätt mkt problem oo jag orkar inte med det mer...problemen e mest i familjen o sen skolan med men jag orkar inte med det mer...jag har börjat att inte bry mejj om nått mer...orkar bara inte...men jag har inte gjort nått jag har bara självmordstankar men snart såå kommer jag inte klara o hålla mejj mer....

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När livet blir tungt och det känns som om problemen bara läggs på hög, så är det många unga som börjar fundera på självmord. Det är lätt hänt att man inte ser någon annan utväg eftersom det i ens egna tankar kan kännas helt kört.
Min erfarenhet är dock en annan. Jag har träffat många personer som gått ensamma med sina känslor och tankar och inte hittat någon väg ut, men som efterhand kunnat se andra möjligheter och hittat ett bra liv för sig själva. Det är inga mirakel som skett, utan det har istället handlat om att dom fått hjälp att hantera alla problem på nya sätt, och med tiden börjat tro på att dom kan och är värda ett bra liv.
Risken med att gå ensam med sina problem är nämligen att man fastnar i dom vanliga tankebanorna och dessutom börjar lägga mycket skuld på sig själv. Problem i skolan och i familjen gör lätt att man tappar tron på både sig själv och livet och då finns det inte så mycket kvar att hoppas på, varför tankarna på självmord dyker upp.
Men som jag sade tidigare, så har jag sett så många gånger hur det här kunnat förändras med rätt hjälp, och det är helt möjlighet att få tillbaka tron på både sig själv och livet om man ger sig själv chansen att inte stå ensam med allting.

Så, mitt råd till dig är att du söker upp närmaste Ungdomsmottagning, eller vänder dig till psykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18 år). Ring eller gå dit så du får någon att prata med, någon som kan dela dina tankar och känslor och hjälpa dig att hitta rätt i kaoset och hopplösheten. Du är värd ett bättre öde än att sluta ditt liv innan det ens börjat, så ge dig själv den chansen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar