Frågor och svar om bråk

12 Jun 2004, 10:06 191
Tjej, 0 år
Question


Hej! Va ska jag göra?! Det är bråk och tjaffs hemma VARJE dag!! Jag orkar inte me de här längre! Det är oftast min mammas sambo som skapar allt bråk och tjaffs hela tiden! Och nu har det nått sin gräns! Jag ORKAR inte bo kvar hemma. Men jag vet inte vart ja skulle kunna bo, om inte hemma lixom :/ Ja önskar att jag slapp att bo kvar hemma. men jag är ju 16 år, så jag kan ju iinte flytta hemmifrån nu!. Va ska jag göra?!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är självklart jobbigt när man inte känner att man har något alternativ till att bo hemma, vilket man sällan har som 16-åring utan möjlighet att försörja sig själv. Dessutom så befinner man sig i en ålder där man oftast behöver stöd hemifrån då livet är tufft nog ändå när man är i övre tonåren. Så, visst förstår jag att det blir jobbigt.

Nu säger du inte något om vad dom här bråken handlar om, men oavsett detta, så är mit råd att du sätter dig ner med din mamma när ni är ensamma hemma och pratar med henne i första hand. Det är din mammas ansvar att se till att du har en bra och trygg hemmiljö och det är hennes ansvar att hantera problemen med sin sambo om det inte funkar mellan er.
Så, säg till din mamma att du behöver prata med henne på tu man hand och välj ett tillfälle när det bara är ni två hemma. Berätta sedan för henne hur du känner och att du inte orkar ha det så här längre. Försöka att undvik att gå in på olika sakfrågor som ni kanske bråkat om, utan håll dig till att prata om hur bråken i allmänhet påverkar dig. Sedan kan du och din mamma prata om vad som kan göras åt saken. Förhoppningsvis hittar ni en lösning och kanske innebär det att ni får sätta er ner alla tre och prata om vad som ska gälla i ert gemensamma hem, eller så kan din mamma och hennes sambo prata själva. Men oavsett vad så börja med att prata med din mamma, så får ni ta det därifrån.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar