Frågor och svar om samlag

12 Jun 2004, 10:21 1306
Tjej, 0 år
Question


Jag hade sex för första gången på en fest, utan kondom. Han kom inte eftersom vi la ner de, eftersom han var så full.
Kan ja vara gravid? ska jag gå till min ungdomsmottagning?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att ha oskyddat sex innebär alltid en risk för graviditet, även om killen inte får utlösning. Det kan nämligen komma en mindre "försats", innehållandes spermier. Detta behöver varken du eller han märka, och som du säkert vet så räcker det med en enda spermie för att tjejen ska kunna bli gravid.
Förutom risken för graviditet så finns alltid risken för att man blir smittad av en könssjukdom när man har sex utan kondom. Vissa könssjukdomar ger kraftiga symtom emedan andra knappt märks. Därför går många runt och bär på smitta utan att veta om det, men det kan ändå skapa problem med att tex bli gravid längre fram om man vill det.

Så, mitt råd är att du går till närmaste Ungdomsmottagning och testar dig både för graviditet och könssjukdommar. Sedan hoppas jag för din egen skull att du tar hand om dig själv lite bättre och ger dig själv möjligheten att ha sex på ett sätt som både är skönt för dig själv, och som inte innebär några risker.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar