Frågor och svar om få kontakt

13 Jun 2004, 09:57 158
Tjej, 0 år
Question


Jag e en 18:årig tjej som aldrig haft ett förhållande. Jag har strulat med en kille på min skola och vi har pratat och så men jag vill att det ska bli mer...hur ska jag göra för att visa det och få reda på om han känner samma sak? Jag e en ganska blyg person och det e han också. Vi träffas dessutom mest i skolan och det e kanske inte det bästa stället och prata med honom. Jag e rädd för att han inte känner samma sak för vi har många gemensamma kompisar...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Dom flesta känner en oro inför att visa sina känslor när dom inte är säkra på hur den andre känner och det beror på att dom flesta människor är rädda för att bli avvisade. Detta går tyvärr inte att komma runt, utan man måste ge sig själv chansen att lära sig hantera det här, annars finns risken att man aldrig vågar satsa på kärleken, varför man förnekar sig själv något som kan kännas bra. Så, den gamla klyschan att man måste våga satsa för att vinna gäller mer än någonsin när det handlar om kärlek. Risken att man förlorar måste man alltså ta. Men faktum är att om man tvingas uppleva hur det är att förlora och bli avvisad, vilket händer dom flesta i livet, så brukar man också i efterhand kunna se att man faktiskt överlevde det också. Den vetskapen gör oftast att man inte är lika rädd nästa gång, för man vet att man klarar av att hantera ett nej. Men har man aldrig satsat och aldrig förlorat så vet man inte det, och då är det mer naturligt att man känner rädsla inför det hela.
Men som sagt, man msåte börja någon gång.

Du verkar ha ett bra tillfälle att börja träna på det här nu, och självklart hoppas jag att du vinner kärleken denna gången, även om det alltså finns något positivt med att förlora också.
Eftersom du säger att både han och du är blyga så måste någon ta första steget och denna någon kan ju lika gärna vara du som han. Så mitt förslag är att du helt enkelt ringer upp honom och hör vad han ska göra i sommar, och frågar om ni kanske kan hitta på något ihop om han är hemma. Känns det för läskigt för dig, så prova med att skicka ett sms istället, eller ett mail. Det är ju lite mindre direkt, men samtidigt kan hans eventuella svar ge en vink om ifall han är intresserad. Risken med mail och sms är dock att man aldrig kan vara säker på att han fått meddelandet, vilket man alltså undviker om man ringer själv.
Men fundera över vad som funkar bäst för dig, och tänk på att det inte blir lättare med åren att ta kontakt, snarare tvärtom. Så, se det som en träning oavsett hur resultatet blir. För någonstans väntar kärleken runt hörnet, bara man inte låter rädslan styra en bort från alla chanser.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar