Frågor och svar om att kyssas

19 Jun 2004, 10:45 512
Tjej, 0 år
Question


Hejsan! Jag är en tjej på 17 år som inte riktigt gillar att kyssas. Jag menar, när jag e ihop med någon så försöker jag undvika att kyssa honom.. (pussas går bra) De flesa kompisar jag frågat har sagt att de älskar att kyssas.
Jag har haft 2 pojkvänner hittills, kan det vara att de (eller jag?) gör fel eller är det bara så att jag aldrig kommer gilla att kyssas?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Visst kan det vara så att både du och dom killar du haft inte har hunnit skaffa er någon bra kyssteknik för det kräver viss träning, men det brukar inte vara problemet om man inte är ihop med någon som biter en, eller på andra sätt gör att det blir obehagligt. Däremot så kan det vara så att man inte hittar känslan. Att kyssas handlar oftast om en känsla och inte så mycket om teknik. Har man starka känslor för varandra så brukar man kunna utveckla en känsla när man kysser varandra som förstärker känslan av kärlek till varandra. Men det är inte alltid som båda är på den frekvensen utan vissa personer är inte så intresserade av att kyssas, utan gör det mer bara som ett förspel till sex eller av gammal vana, utan någon större känsla.

Så, på din fråga ifall du aldrig kommer gilla att kyssas, så är svaret, vet inte. Det beror så mycket på hur du själv utvecklas som person, vilka partners du väljer och hur dom ser på en kyss. Min erfarenhet är dock att vid rätt tillfälle och med rätt person så tycker dom flesta om det. Men skulle det vara så att du helt enkelt inte gillar att kyssas och aldrig kommer att gilla det, så är det inget fel med det heller. Det är inte alla som gillar att ha sex heller. Så, låt din egen känsla styra och försök inte pressa dig själv till något. Kanske kommer din känsla att förändras, och kanske inte, men låt det bli som det blir och sätt ingen onödig press på dig själv, för det mår inget förhållande bra av.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar