Frågor och svar om kompisrelationer

20 Jun 2004, 12:24 422
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej som har tre underbar tjejkompisar som har hållt ihop i tre år snart. Vi gör allting tillsammans och jag trivs verkligen!
Men nu är det så att de andra tre har pojkvänner och inte jag, jag vet att det inte direkt är nått fel på mej. Jag får ju killar och blickar och allt det där.. men jag har aldrig varit riktigt KÄR. Men nu känner jag mig utanför, särskillt eftersom vi är så viktiga för varandra! Dom vet om det, och tycker SYND om mig. Det sista jag vill är ju att nån ska tycka synd om mig. Det är absolut ingenting jag vill.
Så nu vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till! jag vill inte vara den där som går med sina tjejkompisar på bio, medan alla deras pojkvänner är iväg och köper popcorn samtidigt som vi går in och sätter oss.
Men samtidigt vill jag inte stanna hemma hela tiden heller, sen vill jag inte begära att killarna inte ska följa med. Inte jämt, det är bara så FÖRNEDRANDE!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Kärleken kommer tyvärr inte till alla samtidigt, varför det du tar upp är ett ganska vanligt problem. Lösningen brukar vara att man pratar om det och är så ärlig man kan. För det är ju inte säkert att dom går runt och tycker synd om dig, och det är inte heller säkert att dom tycker du förnedrar dig om du föreslår att ni tre ska umgås utan killar. Tvärtom så kanske dom också uppskattar det emellanåt.
Men oavsett vad dom egentligen tänker och inte, så är poängen att om ni tre pratar om det här, så får du inte bara höra vad dom egentligen tänker. Du kommer sannolikt också få förståelse för din egen situation, då dina kompisar sannolikt hade känt samma sak om det varit dom som varit i den posititionen. Samtidigt så får du sannolikt råd från dom kring hur dom tycker du ska hantera det, och hur ni tre ska hantera det. För i sista hand så är det här en fråga för er alla tre. Just nu är det du som inte har en pojkvän och som känner dig utanför. Men om ni fortsätter att hänga ihop kommer det här sannolikt att variera. Du kanske träffar någon, emedan någon annans förhållande spricker. Så här ser det oftast ut om man tittar över tid. Och ska man då kunna fortsätta vara vänner, gäller det att man kör med öppna kort och pratar om hur känner det, oavsett om man är den som för tillfället har en partner eller inte. Det är oftast ända sättet att få vänskapen att överleva. För livet förändras, man träffar en kärlek, kanske får barn framöver, flyttar till annan ort för ett jobb eller vad som helst. Och en vänskap måste skötas på samma sätt som ett kärleksförhållande, vilket innebär att man måste prata om alla förändringar som blir och komma fram till hur man förhåller sig till dom. Och det är ett problem för er alla tre och inte bara för dig, även om det just nu är du som känner dig utanför.
Så, sätt dig ner med dom och berätta det du sagt till mig, så kommer ni sannolikt att hitta lösningar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar