Frågor och svar om hiv

20 Jun 2004, 12:33 841
Tjej, 0 år
Question


Hej. Jag hade oskyddat sex med en kille i Januari. 2 veckor senare åkte jag till läkarn för att jag hade så ont i underlivet. Under sexet sprack jag. Jag läste om hiv, att man kan få halsont och feber efter några veckor.. 7 veckor efter låg jag sjuk med feber och halsont. Kan sjukdomen och de ha någon koppling? Är så rädd att jag blivit smittad så jag mår illa dag ut och dag in. Tack.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Risken att bli smittad av HIV vid ett heterosexuellt samlag är inte så stor, men den finns varför man inte ska ha oskyddat sex överhuvudtaget såtillvida man inte är helt säker på att ens partner är fri från både HIV och andra könssjukdomar.
Jag kan självklart inte ge dig något svar på om du fått någon smitta eller ej, utan mer peka på sannolikheten, vilken alltså säger att du inte fått någon smitta. Att bli förkyld eller få en annan halsinfektion behöver ju i sig inte ha något samband, varför detta i sig inte är något bevis för smitta.

Men eftersom det aldrig går att utesluta och eftersom fler och fler verkar strunta i riskerna med oskyddade samlag, så vet vi att smittrisken ökar hela tiden. Så, för att både ta reda på hur det ligger till och för att stilla din egen oro, vilken sannolikt kommer plåga dig under lång tid om du inte får besked, så råder jag dig till att testa dig. Ring till närmaste Vårdcentral och fråga vart du kan lämna blod för ett test, så får du förhoppningsvis den här saken ur världen.

Jag behöver förmodligen inte säga det till dig, men jag gör det ändå. Använd alltid kondom om du inte är bombsäker på din partner. Allt för många blir smittade i onödan. Inte bara av HIV utan av andra könssjukdomar. Många som bär på en könssjukdom vet inte ens om det, varför det aldrig går att lita på att en person säger att det inte är några problem. Och själv behöver man inte ens märks om man fått en könssjukdom, vilket inte hindrar att sjukdomen kan ge en framtida men. Så, var rädd om dig själv och ta inga onödiga risker, för oron i efterhand är jobbig som du nu mycket tydligt får erfara.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar