Frågor och svar om olika former av sex

26 Jun 2004, 10:05 792
Tjej, 0 år
Question


hejsan jag är en tjej på 14 år som har en pojkvänn på 15 år...vi har bestämmt oss att inte ha sex.för jag vill vara över 15 o hela de där paketet...men jag undrar.. vi har liksom haft petting...o är det någon åldersgräns på det..som det är med..sex..där ska man ju vara 15...för när vi gjorde de kändes det bra.men bara undrar om det finns någon åldersgräns på petting

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det gäller det här med åldersgräns så handlar det om att äldre personer inte får ha någon sexuell aktivitet med personer under 15 år, och det gäller samlag, men också tex petting. Så, det är alltså inget brott om två personer under 15 har petting eller sex med varandra. Åldersgränsen finns där för att skydda barn och väldigt unga personer mot att bli sexuellt utnyttjade av äldre.

Så, det som du och din pojkvän gör är alltså inget fel. För även om han är 15 och du är under 15 så är ni så pass nära varandra i ålder att man kan räkna med att ni är på ungefär samma mognadsnivå, varför det alltså inte är fråga om att någon utnyttjar någon.
Det är alltså inget brott att ni har petting, eller ens om ni har samlag med varandra. Sedan kan det självklart finnas andra skäl att vänta med att ha samlag, än att det skulle vara ett brott. Man mår oftast bra av att hinna vara tillsammans ett tag och lära känna varandra och varandras kroppar genom tex petting, innan man har sex tillsammans första gången. Man behöver alltså inte ha bråttom utan ta det lite lugnt och känna sig för, så brukar allt bli bättre. Men något brott begår ni alltså inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar