Frågor och svar om kontakt

26 Jun 2004, 10:18 162
Annat, 0 år
Question


Jag 16 år och har precis slutat nian, jag var alltid en av dom som bara va me varann i klassen ända tills sista terminen. ungefär 1 vecka innan avslutningen blev jag skitbra kompis med en tjej i klassen. hon e underbar, snygg, rolig, snäll och omtänksam. vi skulle gått på samma gymnasium, men jag skall flytta till USA, jag fick hennes mobilnummer och msn, men har bara tagit kontakt via msn, jag skrev på msn att jg kommer att sakna henne och hon skrev samma sak. jag hoppades då att det kanske fanns en gnutta hopp mellan oss två. så jag rushade fram (med tanke på att jag snart flyttar) och sade på ett ganska diskret sätt att jag både gillar och saknar henne jätte mycket. hon skrev då på msn att hon var helt chockad, t.ex. "skojar du me mej!?" ett litet tag senare loggade hon ut och åkte till sitt landställe... jag går och funderar ständigt på vad hon tänker för hon sade varken ja eller nej. Jag vill gärna ringa henne, men vet inte vad jag ska säga! hjälp mig snälla!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har ju uppenbarligen lite tidspress på dig när det gäller det här, varför du i första hand måste fråga dig själv om du verkligen vill gå vidare med det hela. Hinner du överhuvudtaget etablera något även om hon är positivt inställd innan du flyttar. Inte för att det är omöjligt att ha en relation även på stort avstånd, men samtidigt så kan det bli komplicerat om man inte hunnit etablera relationen ordentligt. För stora avstånd och små möjligheter att träffas, kan skapa problem som kan vara svåra nog att hantera även om man känner varandra jätteväl och hunnit bygga upp en förtroendefull relation. Är relationen helt ny, så blir det självklart en ännu större påfrestning då man inte ges möjlighet att bygga upp en relation ansikte mot ansikte.

Så, fundera alltså i första hand på om du verkligen är beredd att satsa på den här relationen med tanke på omständigheterna. Om du kommer fram till att du trots svårigheterna vill ge den här relationen chansen att utvecklas till ett förhållande, så finns det inte så många genvägar. Hennes svar på din invit är svårtolkad då det både kan betyda att detta inte alls var vad hon hade tänkt sig, samtidigt som hon faktiskt kan mena allvar med sin fråga om du skojar i den meningen att hon vill vara säker på att du är allvarlig och inte driver med henne.
För att veta vilket, och för att veta om hon överhuvudtaget är intresserad, så är sannolikt personlig kontakt det enda sättet. Så mitt råd är att du ringer henne. Försök vara så ärlig som möjligt och berätta att du menar allvar med att du tycker om henne, men att du samtidigt känner dig stressad av din flytt och av att inte veta hur hon egentligen känner. Förhoppningsvis blir hon lite tydligare inför dig, och sedan får du helt enkelt ta det därifrån.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar