Frågor och svar om kvinnans inre könsorgan

26 Jun 2004, 10:43 255
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag har en fråga. Kan jag veta själv om jag är fortfarande oskuld? jag har inte haft samlag, men jag är rädd att jag har blivit av med min oskuld.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Oskuld är man tills man haft ett samlag, och detta gäller oavsett om ens mödomshinna är intakt eller inte. Mödomshinnan kan utvidgas om man tex använder tampong, eller vid fysisk aktivitet sådom idrott, men man är fortfarande oskuld tills den dag man haft samlag.
Men om du av någon anledning är orolig för att din mödomshinna skulle ha tänjts ut så kan du själv prova att föra in ett finger i slidan. Känns det trångt så är förmodligen mödomshinnan intakt, men det kan också vara så att den är intakt även om det inte känns så trångt, varför det inte är något säkert sätt att veta. Men du kan gå till närmaste Ungdomsmottagning och be barnmorskan där göra en undersökning. Det kan du göra helt anonymt och gratis. Vid det tillfället kan du även prata med barnmorskan om vad det är som gör att du blir rädd för att ha blivit av med mödomshinnan fast du vet att du inte haft samlag.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar