Frågor och svar om stånd

3 Jul 2004, 10:14 296
Tjej, 0 år
Question


Är det vanligt att man blir äcklad av stånd? jag blev utsatt för två år sedan att en man gned sitt stånd mot mitt kön. så fort jag ser eller känner en kuk kommer minnena upp och jag får äckelkänslor. Vet inte hur jag ska bli av med dom.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte alls ovanligt att man kan känna som du gör om man blivit utsatt för en sexuell handling mot sin vilja av det slag som du beskriver. Allt som påminner om situationen ger då lätt upphov till känslor av äckel och rädsla.
Det kan vara svårt att hantera det här på egen hand, då man oftast fastnar i sin egen känsla och inte kan komma vidare i sin bearbetning. Så lösningen brukar oftast vara att få hjälp av någon utomstående som tex en kurator eller psykolog. Mitt råd är att du vänder dig till närmaste Ungdomsmottagning eller öppenvårdspsykiatrimottagning för att få prata med någon som kan hjälpa dig. Det är som sagt vanligt att man känner som du gör efter att någon gjort så här mot en, och det kan tyvärr förstöra för en för lång tid framöver om man inte får hjälp att hantera det man varit med om.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar