Frågor och svar om gravid

4 Jul 2004, 11:20 428
Kille, 0 år
Question


Jag är en kille som har varit ihop med min flickvän i 2 1/2 år..
och i början hade vi jätte skön sex.
men sen så blev hon med barn och gjorde abort .
och efter aborten så har hon fått svårt att ha sex.hon säger att det börjar svida och göra ont.
vad kan det bero på? och hur kan man göra för att det ska gå över?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan finnas fysiska orsaker till hennes besvär, men det kan också handla om att en abort är en psykiskt jobbig händelse som kan göra att man är spänd och har en inre stress. Detta kan påverka sexlivet på flera sätt. Först och främst kan sex i sig förknippas med aborten då det är sexet som leder fram till en graviditet. Detta kan göra att sex i sig blir jobbigt att hantera om man inte fått hjälp att bearbeta sina känslor kring aborten. Vidare så kan det faktum att man är mer spänd och stressad påverka sekretutsöndringen vilket gör att slemhinnorna i slidan blir torrare. Detta gör i sig att det gör ont och svider vid sex.

Mitt råd är att du pratar med din flickvän och att hon ensam eller ni tillsammans går till närmaste Ungdomsmottagning. Där kan barnmorskan hjälpa till med att kontrollera ifall det finns någon fysisk förändring som hon kan få behandling för. Barnmorskan har också oftast erfarenhet av att stötta personer som genomgått en abort, och hon/han kan också hjälpa din tjej vidare till en kontakt med kuratorn om det mer ligger på det psykiska planet. För en abort är en jobbig sak och något som inte bara försvinner för att aborten i sig är genomför. Så prata med din tjej om det här, och ni två kan även prata om hur ni båda känner kring det faktum att ni valde att inte ha det här barnet, för det kanske även är något som du går och funderar på.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar