Frågor och svar om Ångest

4 Jul 2004, 11:30 128
Kille, 0 år
Question


hej jag e en kille... Jag har blivit dumpad av min tjej 3 gåmger på 4 år, och nu e det slut iallafall. Jag har haft sex med en tjej igår och jag känner nu en stor ångest för det.. jag är väl inte skyldig mitt X nånting, lr? det känns som om jag inte kan ta mig vidare...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, du är inte skyldig ditt ex något, men även om man vet det så kan det ändå kännas så när man inte hunnit avsluta relationen för sig själv och bearbetat den färdigt. Du har uppenbarligen pendlat mellan hopp och förtvivlan under en längre tid, och efter din beskrivning så verkar det som om du känt både kärlek och lojalitet mot ditt ex.
Ibland kan det vara så att man "fastnar" i en relation som inte funkar och det kan vara svårt att klippa banden även om det formellt är slut. Dom mentala banden finns fortfarande kvar och försvinner inte bara för att man gör slut.
Så, ge dig själv lite tid att smälta allt som hänt under dom här åren och försök arbeta med att hitta en egen plattform att stå på. Det kan man göra på olika sätt, och inget behöver vara mer rätt än något annat, utan man får gå på sin egen känsla.
Vissa föredrar att umgås mycket med kompisar och försöka bygga upp stabila vänskapsrelationer, andra försöker hitta någon ny ganska snabbt för att få hjälp att "glömma", vissa söker ensamheten för att i lugn och ro få fundera och reflektera över allt som hänt, några vänder sig till en kurator eller nära vän för att prata och få någon att "bolla" allt med.

Du kan välja något av det här, eller hitta ditt eget sätt som känns rätt för dig, vilket kan vara en kombination av olika förhållningssätt. Det spelar ingen roll, utan det viktiga är att du ger dig själv lite tid och inser att du inte behöver ha dåligt samvete för att du försöker hitta nya vägar, utan det är du i din fulla rätt att göra. Men räkna med att känslan av lojalitet mot ditt ex kan sitta kvar ett tag. Men låt inte den hindra dig, utan arbeta aktivt med att fortsätta leva ditt liv efter din egen känsla så kommer den känslan att avklinga med tiden. Sedan är det inte säkert att du för den sakens skull väljer att ha sex med olika tjejer framöver, men om det är det som är lösning för dig just nu, så plåga inte dig själv för det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar