Frågor och svar om självförtroende

6 Jul 2004, 10:11 210
Tjej, 0 år
Question


Hur kan man bli tuffare?
Är en tjej på 19 år och vill bli tuffare, våga säga vad jag tycker inför människor utan att bli röd tonig i ansiktet! Varför är det så här?
Hur kan man öva sig på att bli mer social eller ligger det i ens natur?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med hur pass social man är och hur pass mycket man vågar och kan ta för sig när man är med andra människor beror sannolikt både på ens medfödda personlighet och vilka möjligheter man fått under sin uppväxt att utveckla dom här sidorna. För även om vi föds med olika förutsättningar så är har vi alla möjligheter i världen att öva upp olika förmågor, och enklast gör man det om man får mycket stöd och bekräftelse som barn, för då övar man på saker utan att ens vara medveten om det. Nackdelen är att man själv inte väljer vad man utvecklar då det beror mycket på vad föräldrarna och andra viktiga personer i omgivningen uppmuntrar.
Som vuxna kan vi mer medvetet välja vilka sidor hos oss själva som vi vill/behöver utveckla, och då kan vi också försöka skapa en miljö som gör det möjligt för oss att nå dit vi vill. Om vi tex umgås med kompisar som inte är så stöttande i dom avseenden vi själva tycker är viktiga, så kan vi välja att försöka påverka dom att bli mer stöttande, eller så kan vi välja bort umgänget med dom och leta upp andra miljöer som mer ger oss det vi vill ha. Samma sak med val av partner eller hur mycket och på vilket sätt vi umgås med föräldrar, syskon osv. Så, vi kan alltså som vuxna styra mer vilken livssituation vi vill ha. Därmed inte sagt att det är lätt, utan tvärtom så är det en väldigt svår sak att göra i praktien, men inte desto mindre så är det möjligt, varför det inte på något sätt är kört även om vi inte utvecklat allt vi önskade som barn.

Så, du kan alltså träna upp din förmåga att våga uttrycka vad du tycker inför människor, och ibland kan det vara bra om man har en plan för hur man ska göra. Det enklaste brukar vara om man sätter sig ner och gör upp ett antal mål för sig själv. Man ska då börja med något som känns realstiskt. Så, om man tex har väldigt svårt för att uttrycka sig och säga vad man vill så behöver man ju inte börja med att kräva av sig själv att man ska ställa sig upp inför en folksamling och säga vad man tycker. Utan det är bättre att ta någon mindre situation i vardagen och tex bestämma sig för att en gång om dagen ska jag ta kontakt med någon på mitt jobb, eller i skolan och börja prata. Successivt kan man sedan "öka på dosen" och kräva mer och mer av sig själv i takt med att man känner sig säkrare. Till slut kanske man har nått fram dit att man även börjar försöka uttrycka sig när man hamnar i en konflikt.
Jag kan inte säga exakt hur din "resa" ska se ut, utan det måste du själv planera utifrån hur nuläget är, och utifrån vilka situationer du tycker är jobbiga. Det viktiga är att du gör en rimlig planering och att du hela tiden utvärderar hur det går. Om du misslyckas, vilket du ska ta med i beräkningen att du kommer att göra emellanåt, så ska du inte bara lägga ner allt, utan istället sätta dig ner och fundera över ifall dina mål var för höga och du gick för snabbt fram, eller om det var något annat som gjorde att du inte klarade av det. Så, bered dig på lite trixande innan du är framme vid ditt mål och se det som något långsiktigt. För säg att det kanske tar dig fem år innan du känner att du är nöjd med hur du beter dig i grupp med andra. Du är fortfarande bara 24 och har lång tid kvar att njuta av dina nya färdigheter. Så, tro inte att du ska klara av det här på några månader, utan bestäm dig för att arbeta med din utveckling långsiktigt. Och tänk också på att du inte kan räkna med att kunna göra det här utan att bli rödtonig i ansiktet, utan sannolikt kommer det hänga med ett tag, tills du blivit så säker att du inte längre reagerar så. Och den säkerheten brukar faktiskt inte komma förrän man slutat bry sig om att man blir röd i ansiktet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar