Frågor och svar om gravid

6 Jul 2004, 10:46 567
Kille, 0 år
Question


MIn flickvän har blivit våldtagen. jag vill att hon ska kolla om hon är gravid och prata med nån vuxen om det. men hon bara vägrar. vad ska jag göra!?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här är en oerhört svår situation du befiner dig i. Du har ju helt rätt i att din flickvän behöver få hjälp både fysiskt och psykiskt. Men för den som blivit våldtagen kan det kännas som om allt väcks till liv igen om man börjar prata om det, varför det kan kännas bättre att försöka glömma alltihop. Det kan tyckas konstigt för en utomstående att personen som blivit våldtagen inte inser sitt eget bästa, men det är inte så konstigt som det låter. För en våldtäkt är en oerhört traumatisk/dramatisk händelse. Och den kan vara så plågsam rent psykiskt att psykets försvarsmekanismer aktiveras. Att då försöka "glömma" och låtsas som det inte hänt, blir alltså ett sätt att skydda sig själv från att ta in det hemska som hänt.

Självklart så håller inte detta i längden, utan förr eller senare gör sig alla känslor av sorg, ilska, rädsla, äckel, skräck, hat osv påminda. Det behöver inte komma som ett stort genombrott eller en kris, utan känslorna kan också ligga där i bakgrunden och trassla till livet för en genom att man tex får svårt att lita på andra, eller överhuvudtaget svårt att må bra och njuta av livet.
Sedan är det också så att den som blir våldtagen ofta känner en stor skam över det som hänt. Många klandrar sig själva och skäms något oerhört, varför även detta kan bidra till att man inte vill berätta för någon. Det här är något som många känner och det saknar givetvis grund, för det är aldrig den våldtagnes fel, utan det är alltid den som våldtar som bär skulden. Men dom här känslorna väcks ofta hos den våldtagna varför det ytterligare försvårar det hela när det gäller att söka hjälp.


Hur man hanterar en så svår sak som en våldtäkt är alltså väldigt olika. Vissa gör som din flickvän och försöker värja sig emot det som hänt genom att försöka fortsätta som vanligt, andra söker hjälp direkt.
Så, det din flickvän gör är alltså ett sätt att reagera på en så allvarlig händelse, och det är ett sätt som inte alls är ovanligt. Men detta betyder ju inte att hon mår bra och att man själv också ska försöka glömma det hela. Det finns ju som du säger risken att hon blivit gravid, eller smittad av någon sjukdom, och samtidigt så finns alla känslorna där även hon just nu valt att lägga locket på.
Så, visst behöver hon hjälp även om hon själv vägrar att se det nu.

Vad kan då du göra. Ja, ibland får man helt enkelt gå emot någons vilja för att hjälpa en person som är i kris. Det innebär alltid en risk för en själv i den meningen att personen kan bli arg på en och vända en ryggen. Det kan ta tid innan personen själv kommer över "sveket" och ser att det var en hjälp och inte ett svek. Så, det kan vara så illa att on inte vill ha något med dig att göra ifall du berättar. Men ändå råder jag dig att berätta för någon om vad som hänt. Och om du nu väljer att följa mitt råd (vilket du själv måste bestämma), så råder jag dig också till att berätta för din flickvän att du tänker berätta om hon själv inte gör det. Ge henne chansen att söka hjälp, och erbjud dig att följa med henne. Men säg samtidigt att du inte kan tiga om det här, utan kommer berätta om hon själv inte gör det. På det sättet ger du henne lite tid och samtidigt så blir inte "sveket" så stort som om du bara gick och berättade utan att hon visste något.

När det sedan gäller vem du ska ta kontakt med om hon själv fortfarande vägrar, och du själv väljer att ta tag i det, så finns det olika alternativ. Ett alternativ kan vara hennes föräldrar om du anser att dom är tillräckligt stöttande och ansvarsfulla för att kunna hantera en sådan här sak och söka rätt hjälp till din flickvän. Andra alternativ är att du vänder dig till närmaste Ungdomsmottagning eller att du ringer närmaste psykiatriska mottagning (barn-, och ungdom om hon är yngre än 18 år). Om du väljer att ta kontakt med någon utan din flickväns medverkan så kan du försöka att prata med henne och höra om det är något av alternativen hon tycker är bättre eller sämre så får du eventuellt lite vägledning.

Jag förstår om det här är oerhört svårt för dig, varför du ska fundera noga över hur mycket du själv tycker att du klarar. Som jag sade finns det alltid en risk i det här med att hjälpa någon som inte själv vill. Och risken är att det blir man själv som blir boven i det hela, och att relationen går sönder. Det är därför så oerhört mycket bättre om du lyckas övertyga din flickvän om att söka hjälp frivilligt, och gärna med din hjälp och ditt stöd. Så försök med det så mycket du kan, men går det inte, så får du själv avgöra ifall du orkar och kan gå emot hennes vilja för att hjälpa henne, trots att det kan gå ut över dig själv och ert förhållande. För man ska aldrig glömma bort att våldtäkt är ett allvarligt brott med långt straff som påföljd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar