Frågor och svar om hiv

6 Jul 2004, 10:58 687
Annat, 0 år
Question


kan man få aids av att ha analsex utan kondom även fast båda av oss är rena och inte har någon könssjukdom alls? //anonym

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Hiv/Aids smittar genom analsex om man inte använder kondom. Men det förutsätter att någon av personerna bär på smittan, dvs är Hiv-positiv. Så om ni båda har testat er för både Hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar, så innebär det alltså ingen smittorisk att ha analsex utan kondom. Men om ni inte är testade eller om ni haft oskyddade samlag med andra partners efter testtillfällena så finns risken varför ni bör skydda er med kondom.
Sist vill jag säga att könssjukdomar och Hiv inte har något med renlighet/smuts att göra. Man kan vara hur renlig som helst och ändå vara smittbärare. Men som sagt, man måste ha blivit smittad av någon/något. Vi bär inte på Hiv eller andra könssjukdomar utan att ha blivit smittade av dom någon gång.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar