Frågor och svar om självförtroende

17 Jul 2004, 11:20 157
Kille, 0 år
Question


hej jag är en kille på 17 år ,jag har inte haft det så lätt under min uppväxt men iaf jag har dom 2 senaste åren blivit allt mer isolerad framför datorn och inomhus typ halv social fobi går just nu hos en psykolog och har kontakt med bup ,min högsta önskan är att bli mer framåt och våga snacka med folk jag inte känner och så vet du några bra sätt att t.e.x få bättre självförtroende och bli mer framåt

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med självförtroende att prata med andra och blir mer framåt som du uttrycker det, är något som man behöver lite tålamod för att bygga upp. Det finns ingen "enkel metod" som löser hela problemet utan istället så brukar självförtroendet vara något som man bygger successivt i takt med att man börjar komma underfund med sig själv och vad det är i olika situationer som gör en osäker. Du har ju uppenbarligen sökt hjälp hos bup och om du fortsätter den kontakten så kommer du med tiden att kunna skaffa dig bättre redskap att hantera livets olika situationer och följa dina egna känslor, vilket är ett sätt att bygga upp sitt självförtroende.

Så, ett bra självförtroende byggs alltså av många olika stenar. Sedan finns det självklart saker man kan göra själv för att jobba mer aktivt med det och på så sätt "påskynda" det hela. Jag har tidigare skrivit en hel del om enkla träningsmetoder som man kan testa själv där det handlar om att sätta upp mål sig själv och sedan successivt träna upp sin förmåga att ta kontakt och prata med andra. För när det gäller ens sociala förmåga så kan man vara olika vältränad, precis som i vilken idrott som helst. Har man haft det tufft och inte fått stöttning eller möjlighet att träna sig i att umgås med andra på ett positivt sätt, så blir man otränad, något som man ofta märker när man börjar komma upp i tonåren och tidiga vuxenlivet. Men det är defintivit inte försent att börja träna, utan tvärtom, så har man i den åldern ofta möjlighet att själv styra lite mer och välja vad man lägger sin energi på. Därför kan man aktivt börja jobba på att bli mer social och om man har orken och tålamodet så kommer man med tiden att märka hur man övar upp sig och hur det går lättare och lättare. Men precis som när en helt otränad person börja jogga så kommer det vara tuffast i början och man behöver ta sig över första tröskeln så man kan börja märka framstegen.

Du kan alltså själv börja jobba på det här, och dom olika tipsen hittar du om du går in på kategorin "Mobbning och kompisar" och sedan scrollar dig ner till rubriken "Självförtroende". Där finns flera frågor och svar med lite olika varianter på sätt att träna sig själv. Du kan antingen själv sätta igång eller så pratar du om det med din psykolog och ber henne/honom hjälpa dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar