Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

20 Jul 2004, 14:27 191
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag undrar varför man inte får medeciner mot psykiska besvär bara för att man är ung. Jag har varit depremerad tre gånger och jag är bara femton år. Jag har fått samtals terapi, men jag är säker på att det hade blivit mycket bättre och gått över mycket fortare om jag hade fått medecin.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Dom mediciner som finns mot tex depression är framtagna och testade på vuxna personer. Eftersom det inte finns någon direkt kunskap kring hur dom här medicinerna påverkar unga personer som inte är färdigutvecklade än, så är man på vissa ställen väldigt försiktig med att ge dom här medicinerna till personer under 18 år. Sedan är det också så att det oftast finns en orsak till att man som ung blir deprimerad. Och då anser man att det även i det fallet är bättre med samtalsterapi så man kan försöka komma fram till olika lösningar på problemen som finns. Risken med att ge medicin är att man känner sig bättre under den tiden man tar medicinen, men när man slutar så har inget förändrats av det som var svårt, varför man börjar må dåligt igen.

Nu vet jag inte hur man har resonerat när det gäller dig, utan du får mer ett allmänt svar kring varför man brukar försöka med andra behandlingsmetoder än medicin när det gäller unga personer. Om du vill veta mer om hur dom du träffat tänkt kring din behandling så kan du ringa och be och få prata med någon av dom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar