Frågor och svar om göra slut

21 Jul 2004, 11:40 131
Tjej, 0 år
Question


är det okej att göra slut över telefon?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inga regler när det gäller det här, varför det är upp till en själv att avgöra om man tycker det är okay eller inte. Rent generellt brukar det vara så att det inte känns okay att göra slut över telefon om man haft ett längre förhållande och varit nära varandra. Att då inte avsluta det hela personligen, uppfattas av många som fegt och taskigt. Om man däremot haft en kortare relation och det inte känns som om man kommit varandra så nära, så kan det vara så att båda tycker det är okay att prata om det över telefon.
Men som sagt, det finns inget rätt eller fel i det här, utan det är upp till var och en att komma fram till vad som känns rätt och schysst mot sig själv och den andre. Vanligtvis så brukar det bli bäst om man gör slut när man träffar den andre, för i telefon kan det vara svårt att kommunicera då man missar mycket av den andres kroppsspråk och ansiktsuttryck. Så, är man mån om att inte såra den andre i onödan så brukar det vara bäst om man tar sig tid och mod att göra slut personligen.
Men som sagt, det är upp till var och en hur man vill bete sig och framstå inför sig själv och inför andra. Ett enkelt tips när det gäller det här, är att fundera över hur man själv skulle vilja att ens partner gjorde slut med en, om han/hon nu funderade över det. Skulle man själv föredra att han/hon gjorde det över telefon eller personligen? Svaret på den frågan kan ge bra vägledning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar