Frågor och svar om Ändtarmen och analöppningen

30 Jul 2004, 10:21 1782
Annat, 0 år
Question


När jag va á 13-14 år så upptäckte jag att jag hade mask i analet, men de va inte mycket så jag brydde mig inte om de . Sen nu har jag haft en stor "knöl" 2-3 cm in i analet ett bra tag .. kanske ett halvår . Men det är inte den som är de största problemet, ibland när jag ska bajsa så kommer det blod .. Skulle verkligen behöva veta vad det är, kan det bero på masket som jag hade för 2 år sedan eller den där knölen? .. Ibland måste jag ta in ett eller två fingrar & "trycka in" knölen så jag överhuvetaget ska kunna bajsa . Det gör jätte ond ibland.. Snälla! Jag skrev om detta för 1-2 månader sedan & då fick jag inget svar, men nu tycker jag att det är väldigt allvarligt efterssom de kommer blod . Jag har aldrig haft analsex eller något liknande .. Snälla, jag behöver svar NU!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan vara hemorrojder du drabbats av, men det kan också vara något annat, varför du ska gå till din vårdcentral och prata med en läkare där. Vid blödningar i analen är det viktigt att man går och undersöker sig. Så, ring närmaste vårdcentral, eller säg till dina föräldrar att göra det. Du kan också ringa till närmaste Ungdomsmottagning och eventuellt få en tid hos läkaren där. Men gå till läkaren direkt så du får veta vad det är du lider av och hur du kan få hjälp.
Hemorrojder är ett ofarligt tillstånd men kan göra väldigt ont, och vid blödningar behövs oftast någon behandling. Du kan läsa mer om det här på www.infomedica.se
Använd deras sökfunktion och skriv in ordet hemorrojder, så kommer du rätt.
Men som sagt, sök läkare genast.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar