Frågor och svar om kompis

30 Jul 2004, 10:36 238
Kille, 0 år
Question


Hej du.
Kortfattat om ett eventuellt problem:
vart tillsammans med min kille i 7 mån. Båda e-mailar med vänner, samma kön o motsatta könet, vi har varit ärliga om allt o dumpat såna som man inte behöver ha kontakt med (t.ex. ex-kumpaner). Min kille träffade en tjej ifjol juni i krogen, de är bara kompisar, eller snarare BEKANTA, de träffades på en fika typ 3 ggr innan han träffade mig. Båda dvs upptagna, med eget liv, men de skickar e-mail o nu vill tjejen på en fika/kaffe, och jag känner mig lite osäker... litar nog på min kille, men inte på andra människor (varit med om onödigt mycket skit). Men min kille skulle inte acceptera om jag skulle springa med killar på kaffe hit o dit, men säger att om han har en kompis så vill han ju träffa henne. Motstridigt...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget rätt eller fel i det här, utan det är upp till dig och din kille att komma överens om på vilka grunder ert förhållande ska vila. I sista änden handlar det om förtroende och det är självklart alltid en risk att välja att lita på en annan människa, men samtidigt så är förtroende ändå något så centralt i varje förhållande att det är svårt att bygga en nära relation om man samtidigt inte vågar ta den risken. Men givetvis behöver inte det betyda att man bara tillåter allt i ett förhållande och hänvisar till att man måste lita på varandra, utan det här är en avvägning. För förtroende är inget som uppstår bara för att man säger att man ska kunna lita på varandra, utan det är istället något som byggs upp successivt i takt med att man hela tiden pratar med varandra och gör erfarenheter av hur båda lever upp till det förtroende som ges.

Så, sätt dig ner och prata med din kille om det här, för enda lösningen är att ni tillsammans kommer överens om vad som ska gälla. Och varje sak man vill att den andre ska göra, eller avstå från, bör man vända på och fråga sig själv om man vill göra samma sak, eller avstå från samma sak. För enligt min erfarenhet finns det inga skäl till varför det skulle finnas begränsningar för den ene parten i ett förhållande och inte för den andre. Så, om du och din kille tycker det känns okay kan ni komma överens om att det är okay att ni båda träffar kompisar av båda kön och går och fikar tex. Och är det inte okay så bör det också gälla båda.
Ett sätt att lösa sådana här problem med andra personer av motsatt kön är att helt enkelt bjuda hem dom. Den möjligheten finns ju inte på samma sätt om man inte bor ihop, men att den som vill träffa en kompis av motsatt kön ändå tar med sig kompisen och träffar partnern kan ibland avdramatisera det hela, även om det nu inte är möjligt att man bjuder hem henne/honom på fika (om man inte har gemensamt boende).
Så, fundera över hur du vill ha det med den här typen av situationer och prata sedan med din kille om det. För det är ni två som måste komma överens och ingen annan.
Och ytterligare en sak är det i princip räcker med att lita på sin partner. För gör man det så spelar det ingen roll hur pass opålitliga andra är.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar