Frågor och svar om depression

31 Jul 2004, 17:59 346
Tjej, 0 år
Question


Jag och min pojkvän var tillsammans i 3 år och 7 månader, och vi bodde ihop i ca 1.5 år. Under hela tiden var vi väldigt kära och allt fungerade bra. Det senaste året har min pojkvän blivit allt mer deprimerad (pga sin barndom och händelser i familjen) och har gått till en psykolog och medicinerat. Detta har naturligtvis påverkat vårat förhållande, men kärleken och viljan har alltid funnits där. De sista månaderna har jag förökt prata med honom om hur han mår i vårt förhållande, men han har sagt att han vill fortsätta. För ca 1 vecka sedan berättade han att vi borde göra slut/ta en paus eftersom han måste utveckla sig själv och inte klarar av en relation under tiden. Han sa även att han älskar mig och att han skulle vilja vara tillsammans med mig om han inte mått såhär dåligt. Självklart är jag otroligt ledsen och vilsen, men jag måste acceptera hans val. Det viktigaste är att han blir bättre. Han sa oxå att det är möjligt att allt kan bli bra efter denna fas och att han ville att vi skulle fortsätta ha kontakt med varandra under tiden. Det jag undrar är, tror du att det finns någon chans för oss efter detta? Eller kommer han att förändras för mycket under detta break? Är det vanligt att par lyckas återförenas efter sådana kriser? Hur ska jag hantera honom under denna period? Jag vill inte tränga mig på och ta hans tid, men vill ändå visa att jag finns där och fortfarande älskar honom mest av allt...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget som säger att ni inte skulle kunna ta er igenom det här om ni båda känner att ni vill ta upp relationen senare. Det finns en hel del par som tar ett break av olika anledningar och sedan bygger upp sin relation igen. Men det går inte att säga i förväg om det kommer att bli så, eller hur förhållandet i sådant fall kommer att se ut.

Så, även om jag förstår din vilja att finnas där för honom och din önskan om att han ska reda ut sina problem, så skulle jag ändå råda dig till att lägga lite mer energi på dig själv som läget är nu. Med det menar jag att det kan vara lätt att helt gå upp i den andre och dennes problem, varför ens egna behov hamnar i skymundan. Om ni nu separerar och du sätter alla dina förhoppningar till att ni skall hitta tillbaka till varandra när han kommit tillrätta med det som är svårt för honom, så finns det risk för att ditt liv hamnar i ett dödläge där du står och väntar, utan att ha någon möjlighet att påverka hur lång väntan blir, och om det blir det önskade resultatet. Detta kan bli oerhört frustrerande i längden, varför mitt råd är att du använder tiden till att fokusera på dig själv och ge dig själv möjlighet att utvecklas. Det kan handla om att du lägger mer tid på att utveckla dina vänskapsrelationer, eller det kan handla om att du lägger tid på något fritidsintresse som du kanske har men inte haft tid med. Nu har du möjligheten att lägga tid på dig själv och inte fokusera på din f d pojkväns svårigheter. Och om det blir ni två igen så har du med dig fler erfarenheter som kan vara berikande i förhållandet än om du sätter dig själv på vänt, tills han vet vad han vill.
Jag vet att det här kan vara lättare sagt än gjort, men råder dig ändå att fundera över mitt förslag. För utifrån ditt brev så ger du intrycket av att vara väldigt fokuserad på vad som är bäst för honom. Du frågar tex om hur du bör hantera honom, och säger att du inte vill tränga dig på. Du undrar också över ifall han kommer att förändras för mycket, utan att nämna ett ord om ifall du kommer att förändras, vilket faktiskt också är en möjlighet. Detta ger mig anledning att tro att du blivit van vid att sätta hans behov och hans sjukdom i centrum, vilket är lätt hänt när man lever tillsammans med en person som mår dåligt. Skulle det nu vara så som jag tolkar det, kan det alltså vara idé för dig att ägna dig åt dig själv under den här tiden och se hur livet kan vara för dig utan honom. Skulle det sedan bli ni två igen, så har du som sagt den erfarenheten att jämföra med och det är aldrig fel. Så, när det gäller hur du bör hantera honom, så skulle jag vilja säga att du återigen ska lyssna på dig själv. Om du tycker det är jobbigt att umgås när ni inte längre är tillsammans så ska du låta bli oavsett vad han behöver. Om du vill träffa honom för att du gillar att umgås med honom, så gör det. Men försök låt bli att umgås med honom bara för att visa att du finns där när han vill det, för då gör du sannolikt både dig själv och honom en björntjänst.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar