Frågor och svar om Ätstörningar

31 Jul 2004, 18:14 187
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 17år som under hela min uppväxt haft vikt problem, att inte äta har varit en slags befrielse, men detta komme jag ur för ca ett år sedan, men så blev jag gravid och gjorde en abort (kändes då som att det var enda utvägen) nu är det bara så att jag fått tilbaka dessa problem och gåt ner ganska mycket i vickt,jag vill värkligrn inte ha det så här men det käns så lätt för då vet jag åtminstonde att jag inte kan bli med barn om jag är så smal att jag inte längre har någon mens och så blir jag så glad över att jag lyckas med någnting. men sedan blir jag så frucktandsvärt arg och funderar på vad fan jag håller på. Jag vill värkligen kunna leva ett normalt liv utan att hela tiden tänka på mat och hur farligt det är. vad ska jag jöra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har uppenbarligen lidit av en ätstörning under lång tid, och det är tyvärr inte ovanligt att denna typ av problem kommer tillbaka när man hamnar i en svår situation. Det är alltså inte konstigt i sig att din graviditet och den abort du valde att göra, ledde till att du tog till ditt "gamla" sätt att hantera svåra känslor, nämligen genom att kontrollera maten. När känslorna känns kaotiska och ens liv känns jobbigt, kan det ge en viss lättnad att känna att man åtminstone kan kontrollera någonting.och att man lyckas som du säger. Och mat är ju just en sådan tydlig sak som man kan kontrollera. Men som du själv nu känner så håller det inte i längden heller då det till slut blir en plåga och inte en lättnad att sysselsätta sig med tankar på att inte äta hela tiden. Det blir någonting tvingade över det också varför många med ätstörningar känner som du, nämligen att dom vill kunna ha ett normalt liv utan ständiga tankar på mat, även om det verkar svårt.

Mitt råd till dig är att du söker hjälp. Vänd dig till närmaste Ungdomsmottagning, eller ring öppenvårdspsykiatrin för att få en tid. Genom att få behandling i form av samtalsterapi så kan man hitta nya sätt att hantera svåra känslor på, som gör att man klarar av jobbiga situationer utan att behöva ta till metoder som i längden gör mer skada än nytta. För tyvärr så är ju livet tufft ibland och vi drabbas av olika svåra saker, och då gäller det att man har verktyg för att klara det, vilket man alltså kan få hjälp med. Så, tveka inte, utan ring direkt och sök hjälp, för det finns inget som säger att inte du skulle kunna leva ditt liv utan dom här tankarna. Men det krävs sannolikt lite arbete för att du ska hitta andra vägar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar