Frågor och svar om sex

1 Aug 2004, 09:22 348
Kille, 0 år
Question


Hej jag är en kille på 14 år fyller 15 om 9 månader. Jag har en flickvän som nyss fyllde 15 vi har båda lusten till att ha sex, o nu till min fråga kan vi ha sex fast jag inte fyllt 15 än eller begår någon nått brott?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, ni begår inget brott om ni har sex med varandra. Åldersgränsen finns där för att hindra äldre från att ha sex med barn eller väldigt unga personer. Det betyder att om två jämnåriga 13-åringar tex har sex med varandra så är det ingen som begår något brott. Men om åldersskillnaden är stor och en 19-åring tex har sex med en 13-åring som kan 19-åringen mycket väl bli anmäld för sexuellt utnyttjande av underårig.
Du och din flickvän är så pass nära varandra i åldern att det inte finns anledning att tro att någon av er utnyttjar den andre då ni sannolikt ligger på samma mognadsnivå. Därför är det inget brott att ha sex i det här fallet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar