Frågor och svar om onani

1 Aug 2004, 09:44 619
Kille, 0 år
Question


Hej…. Jag är en kille på 16 år som alrig onanerar, är det onormalt?
Finns det några naktdelar om man inte gör det?
Jag undrar också varför ståndet försvinner när man har sex efter utlösning? Hur lång tid tar det innan ståndet kommer upp igen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inget onormalt att inte vilja onanera. När det gäller all sexualitet aktivitet så ska man gå på vad man själv har lust med och strunta i vad andra tycker och tänker. Så, vill man inte onanera så ska man helt enkelt låta bli, och det finns inget onormalt med det. Det finns många som inte uppskattar onani, och gör man inte det finns det ingen anledning att onanera.
Några direkta nackdelar med att inte onanera finns inte som jag ser det. För en del kan onani vara ett bra sätt att lära känna den egna kroppen och lära sig hur man vill bli smekt, men det är något som man kan utforska ihop med en partner också, varför det alltså inte är nödvändigt att onanera för att komma fram till detta.

Att ståndet försvinner efter utlösning är också helt normalt. Utlösningen är själv klimaxet på sexet, varför lusten oftast avtar direkt efter en utlösning. Det gör att blodflödet i penisen minskar och svällkropparna minskar i omfång, dvs ståndet försvinner. Hur lång tid det tar innan man kan få stånd igen är olika från person till person och även från gång till gång. Det kan självklart vara frustrerande om man känner att man har lust till mer sex men kroppen "hänger inte med". Då kan lösningen vara att ägna sig åt annan typ av sex istället för direkt samlag. Tex kan man på olika sätt smeka och tillfredsställa varandra med hjälp av händer och mun om man vill det. Kanske kommer ståndet tillbaka under tiden, kanske inte, det går tyvärr inte att förutsäga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar