Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

1 Aug 2004, 09:56 503
Tjej, 0 år
Question


Man e inte byxmyndig fören man fyllt 15. Men va får man för straff om man har sex innan d??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte den som är underårig som begår något brott, eller som blir straffad, utan det är den som är äldre än 15 och som har sex med en underårig (under 15 år) som gör fel och som kan få ett straff. Lagen finns där för att skydda barn och väldigt unga personer från att bli sexuellt utnyttjade av äldre personer. För yngre personer kan ofta ha svårt att stå emot när deras äldre partner vill ha sex, då många unga inte vill verka barnsliga inför sin partner.

Så, det som krävs för att man ska betrakta det som ett brott är att det finns en betydande åldersskillnad mellan den underårige och den andre personen. Därför är det tex inget brott om en som precis fyllt 15 har sex med sin partner som är 14, utan det krävs skillnad i ålder för att man skall anse att någon har utnyttjat den andre. Och det är alltid på den äldre som ansvaret vilar. Så om en 18-19 åring tex har sex med en 13-14åring kan den äldre personen bli anmäld och straffad även om den yngre personen sade jag till att ha sex. Maxstraffet för sexuellt utnyttjande av underårig är fyra års fängelse och om det bedöms som grovt sexuellt utnyttjande av underårig så är maxstraffet åtta års fängelse.
Hoppas att det klarnat lite.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar