Frågor och svar om här kan man få hjälp!

7 Aug 2004, 12:09 184
Annat, 0 år
Question


Hej! Nu är det så att jag ska flytta hemifrån till en sk. internatskola och börja gymnasiet. Jag har under en längre tid haft konakt med en kurator som har hjälpt mej lite. Jag läste i någon av dina svar att om man "vill gå mer djupgående och hade amibtion osv" så kunde man gå till en psyklog. Och jag känner att jag vill gå mer djupgående. Visst kuratorn har varit bra att prata med. Men det känns fortfarande som att jag är kvar på samma punkt!
Men promblemet är att jag kommer flytta till en Väldigt liten stad och på UM där finns det inga psykloger! utan typ bara en kurator, en sjuksköterska osv. Har testat att titta på andra ungdomsmottagningar som ligger i närheten men det är samma sak där. Det finns även en kurator på skolan, men av min erfarenhet brukar man inte kunna lita på dem! Så hur ska jag komma i kontalt med en psykolog? Den enda psykologen som fanns där på Um var en enda som ligger flera timmars resa bort! (iaf lär det vara det med buss!) Och eftersom hon var den enda så kommer hon säkert inte att ha någon ledig tid!
Läste också att du rädde någon som var över 19 att ta kontakt med "vuxen psykatrin". Men eftersom jag bara är 16 år så har jag inte råd att betala för någon psykolog! Vad ska jag göra? behöver verkligen komma i kontakt med en!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det jag menade med mer djupgående var att dom flesta kuratorer inte har någon utbilding i psykoterapi, varför dom inte kan jobba med det som behandling. Däremot kan man komma väldigt långt med den typ av samtal som en kurator kan erbjuda. Men vid vissa svårare problem så kan det krävas psykoterapeutisk behandling vilket endast psykologer och psykoterapeuter har rätt att arbeta med. I vissa fall kan dock kuratorer ha en vidareutbildning i psykoterapi, varför man alltid gör bäst i att fråga om det är det man är ute efter.

Nu vet jag inte vad dina problem består av, men om du känner att den hjälp du fått från kuratorer inte räcker, så har du möjlighet att söka till barn-, och ungdomspsykiatrin, så kan dom i första hand göra en bedömning av vilken behandling som är lämplig. Dit kan du gå utan att det kostar något, den enda nackdelen är att dom kan ha lång kö. Men ring dit du ska flytta och fråga BUP där om vilka möjligheter det finns och hur lång tid du får vänta på en första tid. Om det är så att du får vänta länge och du behöver stöd under tiden, så har du ju alltid möjlighet att etablera en kontakt med tex kuratorn på Ungdomsmottagningen under tiden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar