Frågor och svar om bråk

7 Aug 2004, 12:27 103
Annat, 0 år
Question


jag och min pappa bråkar jämt.. han har sagt att han ska döda mig osv.. när jag var mindre slog han mig.. men nu säger han "bara" att jag är en snorunge och att han inte vill att jag ska bo i samma hus som honom.. mamma är oftast på min sida.. så efter en stunds bråkade lägger mamma sig i.. då börjar dom bråka.. och då är det mitt fel.. vet inte vad jag ska göra.. klarar inte av att höra att jag är dum i huvet.. några av mina kompisar sägre att jag ska gå till polisen.. men jag vill inte det.. snälla, hjälp

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om din pappa hotar dig på det här sättet så är det självklart ett allvarligt brott, vilket ska polisanmälas. Nu vet jag dock att det är jättesvårt för dom flesta att våga anmäla sina föräldrar, varför det finns andra alternativ för att komma tillrätta med det här.
Det viktiga är att någon vuxen som kan stötta dig får veta hur du har det. För så här får inte en förälder bete sig, då det skadar en ung människas självkänsla och liv att bli utsatt för sådan här behandling. Så, det viktiga är att någon som kan hjälpa dig får veta hur du har det hemma.
Denna någon kan vara kuratorn på din skola, kuratorn på ungdomsmottagningen, skolsköterskan, någon lärare du litar på, eller en socialsekreterare som jobbar inom kommunens socialtjänst. Det är nämligen socialtjänsten som har som ansvar att hjälpa barn som har problem i hemmet, och som blir utsatta för psykisk eller fysisk misshandel, eller annan vanvård. Men det betyder inte att du själv måste kontakta dom direkt, utan om du vänder dig till någon av dom andra jag räknade upp så vet dom hur man ska gå vidare.
Socialtjänsten kan hjälpa till på olika sätt för att få ordning på situationen, allt från att ge föräldrarna stöd till att klara av sin föräldraroll bättre, till att ordna med alternativa boenden om situationen inte går att lösa. Du kan själv vara med och påverka vilket du tycker verkar bäst i samtal med dom.

Men allt det här kommer lite längre fram, först måste du ta steget att våga berätta för någon vuxen, och det är viktigt att du gör det, eftersom den här situationen är skadlig för dig. Ta någon kompis till hjälp om det känns svårt att berätta själv. Kanske kan du också prova att prata med din mamma och tala om för henne att du inte klarar det här längre, och att hon måste försöka hjälpa dig att förändra situationen. Men om det inte är något alternativ eller om det inte hjälper så vänd dig till någon av dom jag räknade upp för dom kan både ge dig stöd så du inte står ensam i det här, samtidigt som dom vet vad dom ska göra för att din situation ska förändras på sikt.

Sist vill jag säga till dig att även om det känns som om allt är ditt fel när dina föräldrar börjar bråka, så är du helt skuldfri. Att din pappa inte hanterar sin vuxen-, och föräldraroll, och att detta leder till bråk mellan dina föräldrar, har du ingen som helst skuld i. Det är dina föräldrar som ska kunna reda ut sådana här saker och det får aldrig bli så att man hotar eller på andra sätt kränker sina barn, oavsett vad barnen hittar på. Men vissa vuxna är själva trasiga på insidan, varför dom inte klarar av det här. Det behöver inte vara att dom är elaka i sig, utan dom har helt enkelt svårigheter som dom själva inte klarat av, vilket tyvärr går ut över barnen. Detta är aldrig barnens fel, så oavsett vad din pappa säger, så är det inget fel på dig, utan du förtjänar en trygg och omsorgsfull uppväxt precis som alla barn gör. Glöm aldrig det, och försök för din egen skull att söka hjälp så att du inte behöver ha det så här.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar