Frågor och svar om våldtäkt

7 Aug 2004, 12:45 262
Tjej, 0 år
Question


För 2 veckor sedan var jag på en festival, och då blev jag våldtagen av 4 st killar.
Jag har inte anmält det. och har inte heller skaffat någon hjälp än, vet inte riktigt vart jag skall vända mig.
Jag mår så otroligt dåligt, har knappt sovit något sedan det hände, och knappt ätit något heller, vilket resulterat i att jag kollapsat ett antal ggr.
Varje gång ja försöker sova så ser jag bara hela händelsen framför mig igen, orkar inte med det här längre.
Har bara berättat detta för mitt x, som är min enda och bästa vän, men det är otroligt jobbigt för honom å se mig sån här oxå, och jag vill ju inte att han skall må dåligt heller.

vad skall jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är två saker du bör göra. Det första är att söka hjälp. Att bli våldtagen är en oerhört svår upplevelse och en grov kränkning. Alla som tvingats uppleva det mår väldigt dåligt och behöver hjälp för att hantera alla känslor. Att bära allt inom sig är inget alternativ, för även om man kan känna att man bara vill försöka glömma och lägga det bakom sig, så fungerar inte psyket så. Så, att få professionell hjälp är ett måste. Du har dessutom varit utsatt för en gruppvåldtäkt, vilket är en oerhört allvarlig kränkning av dig, varför jag inte nog kan betona hur viktigt det är att du söker hjälp. Mitt råd är att du omedelbart ringer till barn-, och ungdompsykiatriska öppenvårdsmottagningen om du är under 18 år, eller så ringer du vuxenpsykiatrin om du är 18 eller äldre. Ta ditt ex till hjälp om du inte orkar själv, för det viktiga är att du får hjälp fort.

Det andra du bör göra är att polisanmäla det hela. Det är ett grovt brott du blivit utsatt för, och något som rättsväsendet bör ta tag i. Det här med polisanmälan kan kännas för jobbigt när man redan mår så dåligt av det som hänt, varför det kan vara svårt att själv gå till polisen och berätta vad som hänt. Därför kan det vara lättare om du ringer öppenvårdspsykiatrin först och får hjälp och stöd där. Då kan dom hjälpa dig med en polisanmälan och stötta dig i det så du inte behöver stå ensam med det också.

Så, det viktigaste är alltså att du söker hjälp, och om det av någon anledningen är svårt att komma i kontakt med psykiatrin så vänd dig till närmaste Ungdomsmottagning. Där finns en kurator som kan hjälpa dig med det första och som sedan kan hjälpa dig vidare så du får rätt stöd och behandling.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar