Frågor och svar om kvinnans inre könsorgan

7 Aug 2004, 12:55 648
Annat, 0 år
Question


hej..ja har en slags kula inne i fittan som ja känner..ja undrar bara va detta kan vara? den e ojämn,vågar inte göra en undersökning..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om den här "kulan" du känner sitter ganska långt in i slidan så är det förmodligen det yttersta på livmoderstappen du känner. Den kan man känna med fingertoppen om man sticker ett finger rakt in i slidan. Sitter däremot "kulan" i själva slidväggen på sidan så är det inte livmodertappen, utan något annat. Om du inte direkt kan säga att det är livmoderstappen så bör du gå och göra en kontroll.
Att gå till Ungdomsmottagningens barnmorska kostar inget och hon kan göra en första koll och se att allt ser okay ut. Barnmorskorna på landets Ungdomsmottagningen är vana vid att hjälpa tjejer göra sin första gynekologiska undersökning, och du behöver inte vara rädd för att barnmorskan ska göra något du inte vill, utan dom tar det i den takt du själv klarar av, och går du dit så kanske hon inte ens gör någon undersökning första gången, utan ni pratar istället och hon visar hur det ser ut med hjälp av bilder och annat. Så, var inte rädd för att gå dit om du känner att du är orolig för det här, för om du inte vill göra någon undersökning så behöver du inte, men det kan förmodligen hjälpa dig att prata med barnmorskan om du är orolig för det här.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar