Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

10 Aug 2004, 10:47 244
Kille, 0 år
Question


Hej jag är en kille på snart 18 år som är lite förvirrad, det är nämnligen så att jag vet inte riktigt om jag är bisexuell eller bög?
Jag får stånd och så när jag är med tjejer i sängen men jag tycker inte det ger mig lika mycket som när jag är med killar! Jag vet att jag iaf tänder mer på killar och att jag bara blir kär i killar.
Vad tror ni? tacksam för ett svar!=)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är tyvärr inte så enkelt att jag kan ge dig ett svar på ifall du är bisexuell eller homosexuell. Din sexuella identitet är något som du sannolikt kommer att få arbeta dig fram till på egen hand, och är man i det läget som du är, så kan det kännas förvirrande under en tid tills man mer vet vart man står.

Visst kan det låta som om du är bisexuell utifrån att du uppenbarligen har relationer och sex med båda personer av båda könen. Men utifrån det du säger om att bara bli kär i killar så låter det mer som du är homosexuell, då ens sexualitet inte bara handlar om vem man har sex med, utan lika mycket om vem man blir kär i och kan tänka sig att bygga en relation med, med allt vad det innebär i vardagen. Så det kan vara så att du med tiden går mer och mer mot att ha relationer med bara killar om det är så att känslan du beskriver håller i sig. För om det inte ger lika mycket att ha en relation med en tjej, och du inte blir kär i tjejer så kan det naturligt bli så att du går mot andra hållet.

Tyvärr kan jag alltså inte ge dig något klart svar på vad du vill veta, utan du måste själv fortsätta att utforska din egen sexualitet och dit eget känsloliv. Ibland kan det dock vara bra att ha någon att prata med då det som sagt kan kännas oerhört förvirrande och jobbigt innan man blivit klar inför sig själv. Så, om du vill kan du gå till närmaste Ungdomsmottagning och få en kuratorskontakt där. Men du kan också vända dig till din lokalförening inom RFSL (riksförbundet för sexuellt likaberättigande). Titta på www.rfsl.se och sök på din lokala förening. Dom har oftast samtalsgrupper och mötesplatser dit man kan komma för att prata med andra jämnåriga i samma situation, vilket många upplever som en stor hjälp. Dom har också kuratorer man kan ringa och prata med, vilket du också hittar på deras hemsida.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar