Frågor och svar om onani

10 Aug 2004, 11:09 425
Kille, 0 år
Question


Jag undrar hur många 13-åringar som onarerar? Hur många av dem 13-åriga tjejerna onanerar och hur många av killarna onanerar? Jag onanerar dagligen, är det farligt? Jag är 14 år själv och har onanerat i ett år, är det onormalt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan inte svara på hur många 13-åringar som onanerar, men enligt folkhälsoinstitutet som gjort en undersökning på människor mellan 18 och 74 år, så har ca 90% av männen onanerat, emedan 65% av kvinnorna har onanerat. Vanligaste ålder för att börja onanera är drygt 13 år för killar och drygt 14 år för tjejer. Ungefär hälften av dom personer som svarade på undersökningen onanerade vid denna åldern, vilket betyder att en del börjat tidigare och en del senare, men att dom flesta hade onanerat när dom blivit 13 respektive 14 år.

Så, det är alltså väldigt vanligt att personer i 13-14 års åldern onanerar, varför det inte är något onormalt med det.
Det är också vanligt att yngre personer onanerar ofta, dvs dagligen eller till och med flera gånger om dagen under vissa perioder. Det är inte farligt att onanera, utan tvärtom så är det ett bra sätt att lära känna den egna kroppen, vilket kan vara en bra hjälp när man sedan har samlag som äldre. Så, låt lusten styra hur ofta du onanerar och skäms inte för det, för det finns det ingen anledning till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar