Frågor och svar om avbrutet

10 Aug 2004, 11:16 166
Tjej, 0 år
Question


Jag och min kille hade oskyddad sex häromdan, men precis då han skulle komma så drog han ut den. Kan man fortfarande bli gradvid???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, det finns alltid en möjlighet att bli gravid vid oskyddat sex. Under ett samlag så kommer det ofta lite sädesvätska med spermier i innan utlösningen, en så kallad försats. Detta är något som varken killen eller tjejen behöver märka, varför det alltså inte är någon säker metod att ha så kallat avbrutet samlag, vilket du beskriver. Risken är självklart mindre än om han fått utlösning inne i dig, men den finns ändå där, varför du bör göra ett graviditetstest om mensen uteblir. Låt det i så fall gå två veckor efter att mensen skulle ha kommit och gör ett test sedan som du antingen köper på närmaste Apotek, eller får hjälp med gratis på närmaste Ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.

För att undvika det här i framtiden så råder jag dig och din pojkvän att se till att skaffa ett fungerande preventivmedel. Kondomer finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer, eller på Apotektet. På Ungdomsmottagningen kan man också gå upp och hämta gratis kondomer. Men skulle ni av någon anledning inte vilja använda kondom, så kan ni gå till närmaste Ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning och diskutera alternativ när det gäller preventivmedel.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar