Frågor och svar om orgasm

15 Aug 2004, 10:49 351
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en tjej på 26 år. När jag och min pojkvän hade sex så domnade i princip hela jag bort. Det kändes konstigt men väldigt skönt samtidigt. Det kändes som ansiktet blev förlamat och jag kunde inte röra överläppen. Var detta en orgasm och hur kommer detta sig i så fall och är det vanligt. En undrande själ.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När vi blir upphetsade så slår inte bara hjärtat fortare utan kroppen normala
processer såsom andning och blodflödet ökar. Musklerna får en ökad spänning och kan till och med medföra skakningar i kroppen.
Under orgasmen så ökar det här ännu mer och under själva klimas så dras musklerna i underlivet/bäckenet samman i intervaller. Hur länge sammandragningarna pågår och hur långt det är mellan dom skiftar från person till person, och från orgasm till orgasm. Men under väldigt intensiva orgasmer kan det kännas som om övriga kroppen blir förlamad och utanför ens egen kontroll, och jag antar att det var detta du upplevde. Hur pass vanligt det är skiftar. Vissa upplever så här intensiva orgasmer mer ofta än andra, och vissa upplever aldrig det så intensivt, så det går inte att svara på.
I ditt fall kanske det inte heller är så intressant hur pass vanligt det är, utan det viktiga är att du upplever ert sexliv som njutningsfullt och det verkar du ju göra.


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar