Frågor och svar om allmänt om könssjukdomar

15 Aug 2004, 11:43 156
Kille, 0 år
Question


Hej jag undrar om man måste gå till ungdomsmottagningen för att kolla om man har nån sorts könssjukdom...tycker de skulle vara jobbigt om dom som jobbar där ska greja med ens underliv...kan man inte ta ett prov sj och ta med till ungdomsmottagningen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, tyvärr så räcker det inte med att ta med prov själv, då man inte kan ta dom prov som krävs själv. Det är lite olika hur man testar för sexullt överförbara sjukdomar, vissa sjukdomar krävs det blodprov för att spåra, andra kräver urinprov, och/eller prov från urinröret/livmodershalsen, och vissa kräver en undersökning för att upptäckas.
Så, om du misstänker att du blivit smittad är det viktigt att du går till Ungdomsmottagningen eller till din vårdcentral, för könssjukdomar kan ge framtida men även om man inte tycker att man känner sig sjuk eller har några stora besvär.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar