Frågor och svar om kvinnans inre könsorgan

17 Aug 2004, 19:12 331
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är 17 år. Får några veckor sedan hade jag sex för första gången. Jag vet att alla säger att det gör ont o bla bla bla. men det gjorde fruktansvärt ont för mig! det var nästan så att vi inte kunde fortsätta! någon dag senare tänkte jag att herregud det är kan inte vara normalt och "kände" efter själv, vilket jag ALDRIG har gjort tidigare. Då upptäckte jag att jag är svulllen eller har någon slags böld på högra sidan inne i slidan. det gör jätte ont att sätta tryck på "svullnaden". Vad ska jag göra? är en gyn-undersökning gratis på ungdomsmottagningen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan vara livmoderstappen du känner inne i slidan, och beroende på hur livmodern ligger (vilket kan skifta från person till person), så kan det orsaka smärta vid samlag. Men det ska självklart inte göra så ont så det inte känns outhärdligt. Och självklart kan jag inte heller säga ifall det är livmoderstappen du känner och som har svullnat, eller om det finns andra orsaker till din smärta.
Men det bästa är om du gör som du hade tänkt, nämligen går till närmaste Ungdomsmottagning och pratar med barnmorskan där om dina problem. Hon kan göra en gyn-undersökning för att se att allt är okay, och det är helt gratis.
Så, börja där, så får du se vad hon säger när hon tittat på dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar