Frågor och svar om utomlands

17 Aug 2004, 19:29 393
Kille, 0 år
Question


Jag och min flickvän har varit tillsammans i snart 4 månader. Nu är det så att hon har åkt utomlands med en tjejkompis. Detta hade dom bestämt sen ett år tillbaka så jag hade inget att säga till om. Nu är jag rädd att det ska hända något när hon är där nere. Hur ska jag konfrontera henne när hon kommer hem för att ta reda på om det eventuellt har hänt något? Jag vet inte vad jag ska säga.. :(

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första du bör göra är att tänka i andra banor än att du ska konfrontera henne, för en konfrontation är något väldigt provocerande att bli utsatt för. Och då du överhuvudtaget inte vet om din flickvän gjort sig skyldig till någonting, så är det sannolikt inte rätt väg att gå.

I alla förhållande har man ett val, och det valet handlar om ifall man ska våga lita på varandra och ta risken att bli sårad ifall den andre missbrukar ens förtroende. Det andra alternativet är att man försöker skydda sig mot att bli sårad och bedragen på olika sätt, genom att spana efter tecken, ställa frågor, kontrollera den andre osv, osv. Ett förhållande där någon eller båda väljer det sista alternativet, präglas av misstänksamhet och misstro, vilket till slut går ut över förhållandet. För ingen gillar att bli kontrollerad eller misstrodd utan anledning, varför det ofta leder till bråk och många gånger separation.

Jag vet att det inte är lätt att lita på någon, speciellt om man inte varit tillsammans så länge så man är osäker på vart man har varandra. Men samtidigt så finns det sällan några andra vägar att gå ifall man vill bygga en förtroendefull relation där man ger varandra utrymme och inte kväver varandra. Men självklart ställer det mer krav på båda parter att inte missbruka den andres förtroende och vara ärlig.

I ditt läge så bör du fråga dig själv om din tjej på något sätt givit dig anledning att tvivla på henne. Att hon åker på en resa är i sig ingen anledning då det inte förutsätter att man är otrogen eller på andra sätt sviker sin partner. Om du känner dig misstänksam så bör du istället fråga dig själv om varför du gör det. Handlar det om något hon har gjort, eller är det din rädsla för att bli sviken som spökar för dig. Om det handlar om något hon gjort så är det enda raka att ta upp det med henne och berätta hur du känner kring det hon i sådant fall gjort. Men om det visar sig att det inte finns något hon gjort när du tänker efter, utan det här handlar med om din rädsla så finns det ingen anledning att lasta henne för något. Däremot kan du ta hjälp av henne för att arbeta med dina känslor kring det här genom att tex berätta för henne när hon kommer hem hur du själv känt dig orolig för att mista henne, och hur svårt du tycker det är att lita på en annan människa. Detta kan du göra utan att anklaga eller konfrontera. Och är du orolig för att hon har svikit dig, så kan du helt enkelt fråga henne om hon anser att hon på något sätt missbrukat ditt förtroende på sin resa. Fråga kan man alltid göra, men anklaga eller konfrontera är en annan sak som man inte bör göra om man inte har skäl till det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar