Frågor och svar om kärlek

28 Aug 2004, 12:55 592
Annat, 0 år
Question


Jag har hört att homosexualitet ofta beror på en olycklig barndom. är det sannt? Jag har haft världens bästa barndom. Mina föräldrar har gett mig kärlek, trygghet och frihet. För ett tag sen frågade mamma om jag var lesbisk. Jag ville svara ja, men eftersom jag fortfarande är osäker på min sexualitet sa jag "kanske". Jag vill vara lesbisk! Vad kan det bero på?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns ingen som kan säga varför en person blir heterosexuell emedan en annan blir homosexuell. Men det man KAN säga är att det inte har med en olycklig barndom att göra. Det finns inget som talar för att homosexuella skulle haft en mer olycklig barndom än heterosexuella, varför detta alltså inte stämmer.
Du verkar inte i nuläget vara säker på din sexualitet och varför du så gärna vill vara lesbisk kan jag tyvärr inte svara på, men det är uppenbarligen något med homosexualiteten som lockar dig. Med tiden lär du sannolikt bli mer säker på vart du står, men det finns ingen anledning att stressa fram något, utan låt det bli som det blir. Och kanske är det just det faktum att du fått kärlek och trygghet som gjort att du kan vara fri i din tanke och dina känslor kring det här. För många som inte känner stöd och kärlek från sina föräldrar kan vara rädda för att släppa fram homosexuella känslor och ens tänka tanken att dom skulle vara just homosexuella. Så, lägg inte för mycket energi på att fundera över varför du eller någon annan har den ena eller andra läggningen, utan låt dina känslor styra dina val så kommer du hamna rätt oavsett vad slutresultatet blir.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar