Frågor och svar om otrohet

28 Aug 2004, 13:05 338
Tjej, 0 år
Question


Jag har haft en underbar pojvän i drygt 1½ år. För ett år sen var jag på semester ock blev alldeles för full och då kysste jag en annan kille. Det var bara några sekunder och jag kände absolut inget för honom. När min kille fick reda på det blev han jätte ledsen, men vi fortsatte ändå att vara ihop ich jag trodde att han nog hade kommit över det. Men för två veckor sen åkte han iväg och träffade då en tjej som han blev kär i och de hade sex flera gånger. Nu säger han att han inte vet om han vill ha mig längre, men jag har aldrig velat ha honom mer än nu. Finns det någon chans att det kan bli vi två igen, om båda vill. Eller är det som hänt alldeles för hemskt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går aldrig och säga på förhand om man lyckas reda ut en relation och gå vidare efter sådana här saker, utan mycket handlar om vilken inställning båda har till det hela, och om båda är beredda att kämpa.
I ditt fall så låter det som om du kopplar ihop din kyss för ett år sedan med din pojkväns otrohet nu. Enligt min erfarenhet låter det inte så sannolikt då det dels har gått väldigt lång tid, och dels att du borde ha märkt något tidigare i sådant fall. Det faktum att han verkar ha blivit kär i den här andra tjejen talar också för att det här är något annat än bara en hämnd för att du kysste en annan. Att han dessutom hade sex med henne flera gånger kan tyckas vara alltför mycket för att det endast skulle röra sig om att hämnas på din kyss.

Enligt min erfarenhet så handlar det sällan bara om hämnd när det sker på det sätt som du beskrivit utan istället brukar det finnas andra problem i relation som öppnar för den är typen av otrohet, eller så är det bara så enkelt att han träffat någon han blivit väldigt kär i, och det kan man ju aldrig gardera sig mot, även om man kan bete sig på ett annat sätt då än att vara otrogen.

I mina öron låter det som om du och din pojkvän har en del att reda ut. Dels kanske ni måste reda ut hur mycket det här som hänt har att göra med det som hände för ett år sedan, och dels måste ni sannolikt prata om hur ni egentligen känner inför er relation och om den fortfarande är värd att kämpa för. Så, det finns alltså inga enkla svar på om det här går att reparera eller inte, utan det är något som du och din pojkvän måste komma fram till tillsammans. Så, sätt er och prata och börja försöka förstå vad som gått fel och om det finns någon väg framåt för er tillsammans som ni båda är beredda att pröva.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar