Frågor och svar om Ångest

28 Aug 2004, 13:24 458
Tjej, 0 år
Question
Svar
Bo Westholm
Psykolog

Borderline är en så kallad personlighetsstörning. Det finns väldigt mycket bra beskrivningar på andra webbsajter när det gäller borderline där du kan läsa om hur hur borderline yttrar sig. En sådan sajt finns hos psykiatricentrum på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Gå in på nedanstående länk så kan du läsa om borderline.

http://www.psykiatrikarolinska.org/programs/borderline/diagnosis.html

På nedanstående länk kan du också läsa om olika behandlingar som fungerar när det gäller borderline.

http://www.psykiatrikarolinska.org/programs/borderline/treatment.html

Sist vill jag säga till dig att det är viktigt att tänka på att människor som lider av psykiska svårigheter inte är vitt skilda från personer som anses friska. Det betyder att alla kan känna igen sig mer eller mindre när dom läser om olika psykiatriska diagnoser, vilket inte behöver betyda att alla är sjuka. Först när vissa drag och symptom blivit så pass framträdande att man börjat må dåligt, eller när man på olika sätt har svårt att fungera i vardagen kan man börja prata om en psykisk sjukdom. Så, man skulle kunna säga att en psykisk sjukdom innebär att vissa mänskliga drag blivit så förstärkta att dom ställer till det för en i vardagen eller får en att må dåligt. Detta är självklart en väldigt grov generalisering, men ger ändå en bild av vad jag menar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar