Frågor och svar om allmänt om könssjukdomar

28 Aug 2004, 15:16 887
Annat, 0 år
Question


Hejsan. Jag är en kille på 18 år och har ett stort problem. Jag har haft små små prickar/knoppar runt ollonet, dvs längs bak på ollonet runt "diket" lr där ollonet slutar kan man säga. har haft detta problem ett bra tag nu o vet inte vad jag ska göra. har inte vågat gått till en ungdomsmottagning. Hur ska jag kunna bli av med det här?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Prickar eller små blåsor runt ollonet är oftast tecken på en sexuellt överförbar sjukdom, dvs en könssjukdom. Det finns flera olika sjukdomar som kan ge symptom i form av utslag eller blåsor runt ollonet. Om du haft sex utan kondom någon gång så finns det risk för att du blivit smittad och då ska du direkt gå till närmaste Ungdomsmottagning och få hjälp för dom här sjukdomarna går inte över av sig självt. Har du inte haft oskyddat samlag så bör du ändå söka läkare för att få konstaterat vad det här är för något. Du kan även då gå till Ungdomsmottagningen och det är helt gratis. Men du kan självklart också vända dig till din vårdcentral.
Gå inte och dra på det här, utan sök hjälp direkt för om det är en könssjukdom ska man inte gå och dra på det för det kan ge komplikationer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar