Frågor och svar om bråk

31 Aug 2004, 18:18 153
Tjej, 0 år
Question


hej jag e en tjej på 17 år som har olika problem hemma bland annat mycket bråk mellan mig o min mamma/pappa.jag har en pojkvän som e 21 som jag e förlovad med. när vi har varit hos han i en vecka o kommer hem till mig känner jag mig inte välkommen hem det e precis som att mina föräldra e glada att jag inte e hemma. jag vill värkligen ha hjälp jag vill inte bo hemma mer o jag kan inte flytta till min pojkvän för hans mamma kan inte försörja oss båda o mina katter. snälla hjälp mig eller ge mig råd

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är svårt i din ålder när man av olika anledningar inte trivs hemma, men samtidigt har man inte möjlighet att ekonomiskt klara ett eget boende. Det man kan göra är att försöka lösa situationen så gott det går. Det betyder oftast att man får försöka göra någon gemensam överenskommelse med sina föräldrar kring hur man ska få det att funka ihop. För i takt med att man blir äldre så börjar man få sin egen uppfattning om hur man vill ha det och hur man vill leva sitt liv, och det är inte alltid lätt för föräldrarna att hänga med i svängarna varför det många gånger blir mycket bråk och konflikter. Det här behöver inte betyda att föräldrarna inte vill att man ska bo hemma längre, men även föräldrar kan känna sig osäkra på hur dom ska bete sig och bli trötta av ständiga bråk och missförstånd, varför stämningen kan bli ganska tryckt.
En sak man får försöka komma ihåg är att det fortfarande är föräldrarna som är ansvariga för ens försörjning och samtidigt så är det föräldrarna som i sista hand bestämmer vilka regler som ska gälla i det gemensamma hemmet. Även om man inte gillar det alltid så är det så, och tills man kan klara sig själv så får man jobba på att acceptera det. Med det menar jag inte att man ska acceptera regler som på olika sätt kränker en, eller går det omöjligt att leva ett normalt liv, eller att man ska acceptera att bli illa behandlad på olika sätt, för blir man det, bör man försöka prata med någon vuxen som kan hjälpa en, tex skolkuratorn, utan nu menar jag mer att man har olika uppfattningar om vanliga saker som hur mycket man ska hjälpa till, när man ska komma hem, och sådana saker som handlar om att man måste försöka ta hänsyn till varandra när man delar ett hem.

Så, mitt råd är att du försöker gå hem och prata med dina föräldrar och helt enkelt fråga dom om hur dom ser på er situation och hur dom tycker att ni ska göra för att det här ska funka så länge som du bor hemma. Sedan måste du själv vara beredd på att säga vad du tänker och tycker och göra det på ett schysst sätt. Berätta gärna att du känner det som att dom inte vill att du ska komma hem och att det känns jobbigt för dig, och säg också att du vill att ni kommer fram till något som gör att ni kan lösa det här utan att det ska bli bråk osv. Förhoppningsvis kommer ni fram till en överenskommelse som ni alla kan acceptera sedan gäller det att alla försöker så mycket dom kan att visa hänsyn till varanda. Du får testa och se, men förhoppningsvis kan ni lösa det här om ni pratar om det. Det kanske inte känns som världens bästa lösning men det brukar oftast gå att hitta något som är acceptabelt och som man kan stå ut med tills man klarar sig själv. Så, försök, för det har ni alla något at vinna på.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar