Frågor och svar om kärleksrelationer

31 Aug 2004, 18:48 792
Kille, 0 år
Question


hej jag har vart tillsammans med min flickvän i snart ett år och vi älskar varandra över allt annat och jag känner att jag skulle vilja förstärka vårat förhålande .. så därför har jag funderat på förlovning men jag vet inte riktigt vad det innebär och hur man gör det .. och måste man gifta sig om man har förlovat sig .. snälla svara

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Förlovning är något som är menat som ett förstadie till giftermål. Traditionellt så innebar en förlovning att man gifte sig inom ett år, och meningen med förlovningen är just som ordet betyder att man "lovar bort sig i förväg, dvs innan giftermålet".
Idag använder man förlovningen på lite andra sätt, dvs vissa förblir förlovade utan att gifta så på länge, och vissa lever hela livet förlovade utan att ingå äktenskap med varandra, så det här har förändrats en del. Men fortfarande finns det många som tycker det är ett första steg mot äktenskap och att det förlorar sin mening om man inte samtidigt bestämt datum för giftermål.

Förlovningen i sig innebär inget rent juridiskt eller ekonomiskt, dvs man har inga lagliga skyldigheter mot varandra även om man är förlovade, utan då krävs det att man gifter sig, eller bor ihop, först då träder den så kallade sambolagen i kraft.
Rent praktiskt innebär en förlovning att man byter ringar och att man bär en ring som ett tecken på att man är förlovad, sedan är det upp till en själv vad man lägger för betydelse i det hela, dvs om man ser det som en överenskommelse om giftermål eller inte.

Så, mitt råd är att du funderar igenom hur du själv ser på det här med förlovning och vilken betydelse det skulle få för er relation, för här finns alltså inga givna regler utan mer en tradition som man kan välja att följa eller strunta i. Så, fundera över vart du själv står och vad du egentligen menar med att vilja förstärka förhållandet, för det är inte säkert att det är något som sker genom förlovningen eller ens genom äktenskap.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar