Frågor och svar om första gången

4 Sep 2004, 10:38 662
Tjej, 0 år
Question


hej! det är viktigt för mig att det kommer blod första gången jag ska ha sex. Jag har smekt mig själv och fått orgasm. Men jag har aldrig stoppat in något i slidan och jag har aldrig använt tamponger. Jag har däremot spelat mycket fotboll. Kommer det komma blod första gången för mig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går aldrig att säga i förväg om någon kommer blöda vid sitt första samlag eller inte. För även om man aldrig fört in något i slidan så mödomshinnan är intakt, så är det inte säkert att det blöder för det.
Jag vet inte varför det är så viktigt för dig att det ska blöda vid första samlaget, men vanligtvis har det med olika kulturers inställning till kvinnans sexualitet att göra, där kvinnan ska "bevisa" att hon är oskuld genom att blöda vid första samlaget.
Detta är en mycket olycklig föreställning, speciellt med tanke på att det alltså inte är säkert att man blöder även om man är oskuld.
Om det skulle vara så att det handlar om sådana här saker så är mitt råd att du söker upp tex din skolkurator eller går till närmaste Ungdomsmottagning och pratar med kuratorn där. För en sådan typ av press på dig inför ditt första samlag är inte bra att bli utsatt för, varför det kan vara bra om du får någon att prata med om detta. För ingen kan alltså svara på om du kommer att blöda eller ej, och det egentliga problemet ligger sannolikt inte där heller, utan mer i varför du känner att du måste blöda.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar