Frågor och svar om svek

4 Sep 2004, 10:51 207
Tjej, 0 år
Question


Hej!
mitt problem är att jag är ihop med världens underbaraste kille och jag älskar honom över allt annat. men nu är det såhär att jag, när jag går ut med mina kompisar och dricker, ibland strular med mina tjejkompisar. jag vet inte varför, det är inget intimt eller så, det är bara på skoj, men min kille gillar inte detta, och jag vill inte såra honom. jag vet inte varför jag ändå gör det, borde ju tänka på honom egentligen. men jag ser det inte som otrohet eftersom det är med en tjej, men egentligen borde jag ju göra det, det vet jag.

det är inget att jag vill ha något utanför vårat förhållande eller nåt, men jag bara ser det som en kul grej. vad ska jag göra? detta är jobbigt, för han tar verkligen det allvarligt, men inte jag..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om det verkligen är så att det bara är en kul grej för dig och inget som du egentligen har behov av så vore det sannolikt inte svårt att avstå om du är mån om att få din relation till din kille att fungera. Så, att du inte redan nu satt stopp för det hela tyder på att du antingen inte är så säker på att dina känslor för din pojkvän så du kanske inte bryr dig så mycket som du tror om att få ditt förhållande att fungera, eller att du har behov av att ha relationer på det här sättet med både tjejer och killar, eller att du helt enkelt struntar i vad din pojkvän tycker och anser att så länge du inte ser det som otrohet så får han bara acceptera det eller dra.

Det kan sannolikt finnas fler alternativ till att du i det här fallet struntar i vad din kille anser om det hela, men det är något som inte stämmer när du ena stunden säger att du älskar honom över allt annat, och sedan i nästa ögonblick säger att du strular med dina kompisar fast din kille tar illa upp när det enligt din utsaga inte är mer än på kul. Varför skulle du riskera ditt förhållande och din kärlek för något som bara är på skoj kan man undra?

Nej, mitt råd är att du tar dig en egentlig funderare över vad det här med att strula med kompisarna egentligen betyder för dig, och hur mycket ditt förhållande betyder för dig. För även om du själv anser att det är på kul och inte ser det som otrohet så betyder inte det att din partner behöver tycka samma sak, och kanske är det till och med så att om han skulle börja strula med andra killar så skulle du ta illa upp och ifrågasätta hans beteende. Så, i ett förhållande kan man inte bara utgå från vad man själv tycker om något och strunta i vad den andre säger, speciellt inte när det gäller relationer vid sidan om oavsett om dessa är med ena eller andra könet. Sedan är det upp till en själv vad man kräver att ens partner ska acceptera och du har din fulla frihet att avsluta relationen om du anser att din partner ska klara att du har relationer utanför förhållandet. Men så länge du inte gör det så bör du lyssna på hur din partner känner och att ge upp något som "bara är på kul" för att det sårar ens partner, kan knappast vara något större offer om man säger sig älska personen över allt annat. Så, om det inte är så lätt för dig att ge upp det här, så bör du alltså ifrågasätta dig själv, för då är det sannolikt inte bara på kul, eller så är det helt enkelt inte så att du älskar den här killen över allt annat och vill satsa på relationen i tillräckligt hög grad. Svaren på det måste du själv komma fram till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar