Frågor och svar om p-piller

6 Sep 2004, 09:16 140
Annat, 0 år
Question


Är en Kille på 18 år,Jag och min tjej ska ha Sex,hon har gjort det " En " Gång jag är oskuld,Hon äter p-Piller måste jag ha Kondom för det ?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

P-piller skyddar mot oönskad graviditet men kondom är det enda som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Så, om man har sex med någon som inte bär på en könssjukdom så räcker det med p-piller, men om man inte är säker på att någon är fri från smitta så ska man komplettera med kondom. Det trixiga med vissa könssjukdomar är att man inte alltid vet om man bär på smitta, då det inte är säkert att man får några symptom. Så enda sättet att veta om man blivit smittad när man haft samlag är att testa sig.
Eftersom din tjej haft samlag förr så finns det alltså en risk att hon blivit smittad av den killen om dom inte använde kondom. Så antingen pratar du med henne om det här och hör efter, eller så använder ni kondom för säkerhets skull.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar