Frågor och svar om bråk

6 Sep 2004, 09:25 432
Tjej, 0 år
Question


Hej hej! :D
Jag har min mammas tillåtelse att flytta bara jag klarar det ekonomiskt. Frågan är om jag gör det? Hyran ligger under 2000 kr. Jag är 16 år och antar att jag inte kan söka socialbidrag eller bostadsbidrag. Mamma har heller inte råd att bidra med något. Finns det någon annan stans man kan vända sig för att få bidrag? Jag orkar inte bo hemma och både jag och mamma är överäns om att det bästa vore att jag flyttade. Jag har ju bara pengar till halva hyran, dessutom måste jag ju betala el och mat. Vore snällt med svar :D

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är väldigt svårt att flytta hemifrån vid 16 års ålder om ens föräldrar inte kan hjälpa en ekonomiskt. Det finns i regel inga bidrag att få såtillvida man inte får hjälp av socialtjänsten, vilket man kan få om situationen kräver det.
Ibland kan det vara sådana relationssvårigheter mellan tonåringar och deras föräldrar att ett annat boende kommer på tal och i sådana lägen kan socialtjänsten ibland hjälpa till. Detta sker dock först efter en så kallad utredning där socialtjänsten i sådant fall pratar både med dig och din mamma för att få en bild av situationen och se vad dom kan hjälpa till med. Ibland finns det andra möjligheter än en flytt, och man kan då tex få hjälp att reda ut problemen så man kan fortsätta bo hemma. Socialtjänsten har i dom flesta fall också speciella ungdomsboende där man kan bo under kortare eller längre tid. Boendet kan se lite olika ut i olika kommuner, men det är tänkt som en så kallad "mellanstation" där man får möjlighet att testa på hur det är att klara sig själv.

Mitt råd till dig är att du tar kontakt med kommunens socialtjänst och får en tid för att gå dit och prata med en socialsekreterare som jobbar med den här typen av familjeproblem. Eftersom du inte säger något om varför du inte orkar bo hemma är det svårt för mig att ge dig någon hint om ifall socialtjänsten kan hjälpa dig eller inte, men det är alltså något du kan undersöka själv om du ringer dig. Ring kommunens växel och be dom koppla dig om du inte hittar numret själv. För det finns inga andra möjligheter än socialtjänsten i det här läget, utan då tvingas man vänta tills man kan försörja sig själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar